Permanente expositie over geschiedenis Foxboro

icon.highlightedarticle.dark Management
47 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Permanente expositie over geschiedenis Foxboro

In Soest kunt u in Museum Soest een permanente expositie bezoeken over het industriële erfgoed van de gemeente. De expositie toont onder andere het verhaal van meer dan 30 jaar Foxboro in Soest.

Foxboro, Amerikaanse producent van meet- en regeltechniekproducten, opende 55 jaar geleden een vestiging in Soest. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste industriële bedrijven in de gemeente. Foxboro werd in 1908 opgericht begon onder de naam ‘The Industrial Instrument Company’. In 1915 veranderden de oprichters, de gebroeders Bristol, de naam in ‘The Foxboro Company’. Belangrijkste activiteiten waren in de begintijd het bouwen van hoogtemeters voor vliegtuigen op basis van barometertechnieken. Daarnaast maakte de firma thermometers, snelheidsmeters en penrecorders (de voorlopers van ‘de zwarte doos’). Uiteindelijk specialiseerden ze zich in meettechniek voor de procesindustrie.

Vanaf 1987 daalde het marktaandeel. Het productiebedrijf in Soest werd in 1990 gesloten, maar de naam Foxboro bleef bestaan. Een grote groep oud-werknemers heeft zich verenigd en een deel daarvan komt jaarlijks enkele keren bij elkaar. Tijdens een van die bijeenkomsten kwam men op het idee van de expositie. De projectgroep ging enthousiast aan het werk, oa. via het Foxboro Old Boys Network. Ze benaderde mensen, verzamelde materialen en stelde een inrichtingsplan op. Veel ex‐medewerkers deden schenkingen: instrumenten, foto’s, belangrijke brieven, kranten knipsels en persoonlijke attributen.

1 januari 2009 werd HITMA Process de officiële vertegenwoordiger van de Foxboro-/Eckardt procesinstrumentatie in Nederland en België. Foxboro viel toen onder Invensys Process Systems N.V. (IPS), inmiddels overgenomen door Schneider Electric. De serviceafdeling van HITMA is erkend als geautoriseerd service partner op het hoogste niveau, FASP (Foxboro Authorized Service Provider), voor alle Foxboro/Eckardt-producten. HITMA verzorgt ook trainingen over de Foxboro/Eckardt-instrumentatie, bijvoorbeeld de training Pneumatische Procesinstrumentatie in samenwerking met Skilledin en Albeda College.

Openingstijden Foxboro-expositie
U kunt Foxboro-expositie in Museum Soest bezoeken op woensdag (alleen van 1 april tot en met 31 oktober), vrijdag (alleen van 1 juli tot en met 30 september) en zaterdag en zondag (gehele jaar). Raadpleeg de website voor de exacte openingstijden en opening tijdens feestdagen of neem telefonisch contact op met het museum.

(Met dank aan Museum Soest voor de medewerking en het fotomateriaal).

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Permanente expositie over geschiedenis Foxboro

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen overal anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen bieden. Zo zorgen wij ervoor dat je altijd de juiste producten of service ontvangt. Lees meer