Overtuigende referenties van de Multi flow slide valplaatweger

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Overtuigende referenties van de Multi flow slide valplaatweger

Referenties wekken vertrouwen. Zeker als het gaat om de meting van de massaflow van bulkgoederen met al hun uiteenlopende stortgewichten en eigenschappen. Dosco Sales & Engineering presenteert daarom een indrukwekkende lijst van materialen die succesvol met de Multi flow slide valplaatweger worden gemeten.

De Multi flow slide valplaatweger is een stofdicht, onderhoudsvrij en robuust apparaat voor de nauwkeurige massaflow- en hoeveelheidsmeting van een breed scala vrijstromende bulkgoederen.
Elk type bulkgoed heeft echter zijn eigen stortdichtheid, stromingsgedrag en specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan deeltjesgrootte, elasticiteit, abrasiviteit, breukgevoeligheid en stofvorming. Het is daarom behulpzaam om over een lijst van materialen te beschikken die in de praktijk al succesvol met de Multi flow slide (inclusief de roestvrijstalen ECO-uitvoering) worden gemeten (zie link voor download PDF). Zo kan men met een hoge mate van zekerheid inschatten dat de valplaatweger ook geschikt is voor een bepaald bulkgoed dat nog niet op de referentielijst staat.

Gewichtsmeting
De natuurkundige basis voor de gewichtsmeting van de Multi flow slide is de tweede wet van Newton. Deze wet definieert de middelpuntzoekende kracht F die in de valplaatweger optreedt als het bulkgoed (poeders of korrels) over de cirkelvormige slede ofwel meetplaat in het apparaat wordt geleid. De kracht F wordt optimaal geïntroduceerd in de loadcell waarin de meting plaatsvindt. De gemeten kracht is recht evenredig met de massaflow. De wrijvingskrachten langs de meetplaat heffen elkaar op en de meting is grotendeels onafhankelijk van het stortgewicht, de deeltjesgrootte en de elasticiteit van het product. De aangesloten elektronica normaliseert het meetsignaal via een snelle AD-converter. Mechanische trillingen worden uitgefilterd. De actuele massaflow (in kg/h of t/h) evenals de getotaliseerde absolute hoeveelheid (in kg of t) zijn af te lezen op een grafisch display.

Nauwkeurigheid
De typische systeemfout is +/- 0,5% (optimaal 0,3%) van het meetbereik. Sterk fluctuerende of pulserende materiaalstromen hebben slechts een minimale invloed op de meetnauwkeurigheid. De capaciteit van de Multi flow slide varieert van 0,1 – 300 m³/h. De valplaatweger biedt daarmee een zeer nauwkeurige doorvoerregistratie voor een breed scala van materialen (bulkdichtheid: 0,03 – 4,0 kg/l).

Vrijstromende materialen
De Multi flow slide is bij uitstek geschikt voor de meting van vrijstromende, niet klevende materialen. Denk daarbij aan kunststof korrels, granen of goed lopende poeders. Voor de verwerking van abrasief bulkgoed is het raadzaam om de productcontactdelen van de valplaatweger te vervaardigen uit een slijtvast materiaal (bijv. Hardox).
Het systeem heeft geen bewegende delen en is daarom praktisch onderhoudsvrij. Het bulkgoed wordt gebruikelijk aangevoerd via roterende sluizen, elevatoren of schroeftransporteurs. Een speciale doseerinrichting is niet nodig.

Randvoorwaarden
De deeltjesgrootte van het product dient in relatie te staan tot de vrije doorgang van het systeem. Luchtstromen in het systeem kunnen de meetnauwkeurigheid beïnvloeden en moeten daarom worden geminimaliseerd. Deze randvoorwaarden worden voor elke toepassing door Dosco gecontroleerd. Bij twijfel aan de meetbaarheid van een bulkgoed kan gratis een praktijktest worden uitgevoerd. Hiervoor is een klein materiaalmonster (3 tot 5 liter) meestal voldoende.

Aanhechting
Als sprake is van bulkgoed dat zich in het systeem kan aanhechten, bestaat het risico van brugvorming of aangroei van materiaal. Dat kan leiden tot een verminderde doorvoer of zelfs een verstopping van het meetsysteem. Vaak kan uit het gedrag van het bulkgoed in andere delen van het productieproces al worden gezien of hiermee rekening moet worden gehouden. Heeft het product slechts een lichte neiging om zich af te zetten, dan kunnen in de valplaatweger luchtsproeiers worden geïntegreerd. Deze zorgen voor een elektronisch gestuurde, automatische reiniging van het meetpad.

Toepassingen
De Multi flow slide wordt industrie-breed ingezet voor onder meer de continue meting van materiaalstromen, het realiseren van een constante volumestroom (master/slave-regeling), real-time procesbewaking en batchdosering (bijvoorbeeld de belading van een vrachtwagen).

Multi flow slide versus impactweger
De Multi flow slide is geen impactweger. Het meetprincipe van de Multi flow slide is daarom nauwelijks gevoelig voor veranderingen in de dichtheid of korrelgrootte van een materiaal. De impactweger daarentegen wordt gekalibreerd op een product met een bepaalde dichtheid, elasticiteit, vochtigheid en korrelgrootte.
Bij een verandering van een van deze eigenschappen moet de impactweger opnieuw worden gekalibreerd.

Download MFS referentiesicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Overtuigende referenties van de Multi flow slide valplaatweger

Dosco Sales & Engineering B.V.

Dosco Sales & Engineering B.V. is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in industriële weeg-/meetapparatuur en procesautomatisering. Als geen ander bieden wij u doordachte oplossingen voor ‘turn-key’ weeg- en doseertechnische... Lees meer