Overname maakt de lijntjes heel kort

icon.highlightedarticle.dark Management
141 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Overname maakt de lijntjes heel kort

Met de overname van Wissekerke tekende machinebouwer GP Stainless voor groeimogelijkheden en stelde tegelijk de toekomst van de aandrijfspecialist zeker. Een win-win situatie waarvoor de eerste kiem werd gelegd bij een samen­werking in 2017. “Toen hebben we elkaars kwaliteiten en manier van zakendoen goed kunnen ervaren”, aldus Peter Keizer en Geert Grinwis van GP Stainless.

Tekst: Marjan Hammink | Fotografie: Marco Vellinga

“Je kunt wel zeggen dat we in maart 2020 op een heel natuurlijke manier om de tafel gingen zitten”, herinnert Peter Keizer zich. Keizer en Grinwis zijn mede-directeur-eigenaren van GP Stainless, een bedrijf dat roestvaststalen machines bouwt voor vooral de farmaceutische en de voedingsindustrie en maatoplossingen biedt.

Doordat GP Stainless een aantal jaren daarvoor al eens tot grote tevredenheid met Wissekerke Techniek uit Stellendam had samengewerkt in een project, wisten ze precies wat de specialisten in pneumatiek en hydrauliek te bieden hadden. Vandaar dat toen de 62-jarige René Wissekerke terloops het woord ‘overname’ op tafel legde, Grinwis en Keizer daar niet vreemd van opkeken en met enthousiasme de onderhandelingen aangingen.

Article image of: Overname maakt de lijntjes heel kort
Article image of: Overname maakt de lijntjes heel kort

Remzand

“Via een project in 2017 van Wissekerke met het GVB Amsterdam hebben we elkaars kwaliteiten en manier van zakendoen voor het eerst goed kunnen ervaren”, zegt Keizer. “Wissekerke leverde vanuit hun specialisme het dichte-fase pneumatisch transportsysteem van een remzand-vulsysteem voor de Amsterdamse trams. Zij hadden de kennis in huis over dat zandtransport. Wij konden de buitenopstelling – compressoren, tanks, leidingen – ontwerpen en produceren in de uiteindelijke uitvoering van overdekte abri’s.” Doordat deze samenwerking een groot succes was, kwam Wissekerke op het idee van de overname.

“De monteurs van ­Wissekerke Techniek kunnen nu gemakkelijk een stel collega’s van GP op een klus inschakelen. De lijntjes zijn heel kort”
Peter Keizer van GP Stainless

Vertrouwen

Het jonge bedrijf van Grinwis en Keizer – GP Stainless werd pas 8 jaar geleden opgericht – nam voor de begeleiding van het overnameproces wel een extern adviesbureau in de arm. Grinwis: “Mede daardoor konden we onze overeenkomende kernwaarden ‘openheid’ en ‘eerlijkheid’ tijdens het stapsgewijze traject wederzijds goed staande houden. Het onderlinge vertrouwen bleef onveranderd groot.”

Dat vertrouwen werd nog verder gevoed door de respons van Wissekerke toen GP Stainless een klant naar het bedrijf doorstuurde. “Deze afnemer was een goeie klant van ons. Hij had het er min of meer terloops over dat zijn compressoren zo’n drama waren. Ik heb dat toen meteen doorgespeeld naar Wissekerke, die dit heel vlot oppakte. Kort samengevat: de installatie werd neergezet en wij konden mooi benadrukken dat we ons aan de afspraken houden.”

Bedrijfspand

Naarmate de overname vorderde, bleek het ook interessant voor beide bedrijven om, behalve naar de aandelen, te kijken naar het bedrijfspand van Wissekerke. Keizer: “Ons eigen pand in Ouddorp was al te klein. We doorlopen meteen vanaf de oprichting al een flinke groeifase. Wissekerke had een grote ruimte, met een hele ruime werkplaats. Daarom kozen we ervoor om ook hun hele pand erbij over te nemen.” Door de overname van het pand is de samenvoeging van de bedrijven ook voor de werknemers erg prettig, ze profiteren letterlijk van de extra ruimte. “De monteurs van Wissekerke Techniek kunnen nu gemakkelijk een stel collega’s van GP op een klus inschakelen. De lijntjes zijn heel kort. Mede daardoor hebben we zelfs 2 monteurs binnen de onderneming kunnen vasthouden, in deze krappe tijden toch mooi meegenomen.” ●

________________________________________________

Hier begon het mee: remzand vulsysteem voor het GVB

Voor de Amsterdamse trams bouwde GP Stainless en Wissekerke samen een remzand-vulsysteem in overdekte abri’s. Wissekerke leverde het dichte-fase pneumatisch transportsysteem. Het bedrijf had de kennis in huis over het zandtransport. GP Stainless ontwierp en bouwde de buitenopstellingen – compressoren, tanks, leidingen – die in overdekte abri’s op het perron werden geplaatst. De goede samenwerking van de bedrijven bij dit project en het opgebouwde vertrouwen legden de kiem voor de overname in 2021.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark