Nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie
Article image of: Nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie
Article image of: Nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie

Op Anuga Foodtec 2018 presenteert Brabender Technologie nieuwe apparatuur voor het overschakelen van batch- naar continue productieprocessen binnen de voedingsindustrie. Speciale hygiënische vereisten staan hierbij centraal. Brabender Technologie richt zich zowel op continue productieprocessen als op productie in batches.

Verschillende producten op een productielijn
Terwijl in batchprocessen individuele charges eerst worden gemengd en vervolgens worden geproduceerd, loopt het mengen in een continue proces voortdurend door. Ook hier zijn verschillende recepten op een productielijn mogelijk. Zoals bijvoorbeeld bij het maken van chocolade; het recept voor melkchocolade draait continue door, terwijl dan voor individuele soorten chocolade de noten of andere ingrediënten worden bij gedoseerd. Alle ingrediënten hebben dan elk een eigen feeder, die kan worden bij geschakeld wanneer nodig of, er wordt één feeder gebruikt voor de verschillende producten. Een snelle reiniging van de feeders is dan van cruciaal belang om de stilstand tijd zo kort mogelijk te houden. Een continue proceslijn is vaak duurder in aanschaf, omdat er meer apparatuur en automatisering nodig is. De uiteindelijke winst wordt behaald doordat er minder personeel nodig is en onbemande diensten tot de mogelijkheid behoren.

Doseerconstante en nauwkeurigheid als sterkte
Brabender Technologie heeft al veel productielijnen omgezet naar continue processen. Gravimetrische en volumetrische feeders staan garant voor de noodzakelijke doseerconstante. De uiterst betrouwbare software zorgt voor een goede besturing van de processen. Beide punten zijn zeer kritisch, vooral als het gaat om de toevoeging van zeer kleine hoeveelheden. De Brabender loadcells met hoge resolutie zijn ook geschikt voor voedingssupplementen en kruiden, die in het totale recept slechts in de kleinste hoeveelheden voorkomen. Vooral in de voedingsindustrie is continue productie sterk in opkomst en wint gestaag marktaandeel. Omdat de ingrediënten niet vooraf gemengd hoeven te worden, is het, vaak tijdrovende, reinigen van grote mengvaten overbodig.

Hygiënisch ontwerp binnen de voedingsindustrie
Voor beide processen moet alle apparatuur in de voedingssector voldoen aan de strikte regels van het zogenaamde hygiënisch ontwerp. De belangrijkste criteria hiervoor zijn gladde oppervlakken, eenvoudige demontage en het voorkomen van holtes in het ontwerp van het apparatuur. Brabender Technologie beschikt hiervoor over een breed portfolio. Door het lidmaatschap van de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) is Brabender Technologie altijd up-to-date en kunnen nieuwe bevindingen doorgaans snel opgenomen worden in verdere productontwikkelingen.

Highlights tijdens de Anuga Foodtec op de stand van Brabender Technologie zijn de fruit doseerunit en de vernieuwde doseerbandweger, die op Anuga Foodtec voor het eerst wordt vertoond in het nieuwe ontwerp.

Bron: K Zeitung Online

Geschreven door

Logo van:Nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie

SPS | Solids Process Solutions

Exclusief Agent voor België en Nederland van : Brabender Technologie GmbH & Co KG 25 jaar samenwerking en specialist in volumetrisch en gravimetrisch dosering van poeders, vezels, pellets, granulaat, rework,... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer