De verpakkingsbeurs Empack in Utrecht introduceert op 10, 11 en 12 april 2018 drie nieuwe initiatieven: Recycle Straat, live verpakkingstesten en een Machine demotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018-editie: Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Ook worden er gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd op basis van de hoofdthema’s.
De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Om die reden worden nieuwe elementen toegevoegd aan het vertrouwde verpakkingsconcept van Empack. Naast de focus op de vier thema’s; Recycling, Materialen, Food Safety en Agile Manufacturing wordt er in hal 2 voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan verschillende exposanten gebundeld die hun inbreng hebben in het recyclingproces. Namen als Peute Recycling, Tomra Systems, Bramidan De Jong Systems en Knapzak hebben hun deelname al bevestigd. Qua content wordt hier verder aandacht aan besteed in de vorm van het kennistheater. Zo organiseert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een paneldiscussie over recycling.
“De ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie staan niet stil en volgen elkaar in rap tempo op. Dat daagt ons als organisatie ook uit om de meest belangrijke aspecten uit de verpakkingsindustrie te behandelen. Verder willen we een efficiënt platform bieden om zaken te doen en om de laatste innovaties en trends te presenteren. Door deze vier thema’s extra te belichten in 2018 verwachten we antwoord te geven op actuele vraagstukken uit de markt”, zegt Michelle van Helvoirt namens Empack.
Route met machinedemonstraties
Voor het eerst wordt er een begeleide demotour langs de gehele keten georganiseerd. Op deze manier krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. De grootste spelers presenteren hun verpakkingsmachines en leggen daarbij uit wat hun onderscheidende kenmerken zijn en wat de mogelijkheden van de machines zijn. De demotour geeft inzicht van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook sorteren komt aan het einde aan bod om de keten circulair te maken.
Reduce, Re-use en Recycle
Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld zeven verpakkingen. Dat zorgt voor afval: 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Van Helvoirt: “Nu vragen mensen zich af: hoe zit dat eigenlijk? Om daar antwoord op te geven richten we een Recycle Straat in, zetten we een Recycling Route uit en organiseren we een paneldiscussie op beursdag drie. Vanuit verschillende perspectieven worden tijdens die discussie stellingen behandeld op Recyclegebied. Een ontwerper, inzamelaar, recycler en een verpakker kijken in deze discussie naar de best mogelijke oplossingen om een circulaire bijdrage te leveren aan het verpakkingsproces.”
VMT Food Safety Innovatie Route
Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voedsel en de verpakkingen daarvan 100% voedselveilig zijn. Voedselcontactmaterialen, verpakkingen en verpakkingsprocessen inclusief inspectie moeten voldoen aan alle wettelijke en soms bovenwettelijke voedselveiligheidseisen. Foodproducenten zijn hiervoor mede afhankelijk van hun leveranciers. Empack geeft in samenwerking met vakblad VMT inzicht in de laatste stand van zaken en innovaties op dit gebied met de VMT Food Safety Innovatie Route