Nieuwe electrostatische filter met revolutionaire reiniging

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuwe electrostatische filter met revolutionaire reiniging

Keller Lufttechnik ontwikkelde voor de gieterijen de nieuwe “elektrostatische filter”, die op een efficiënte en milieuvriendelijke wijze kleverige aërosolen opzuigt en afscheidt. Tijdens het gietproces komen er minerale stoffen, metaaloxiden, producten van onvolledige verbranding en vluchtige organische stoffen (VOS) vrij in de lucht. Het is belangrijk om deze vreemde substanties te verzamelen en uit de lucht te filteren. Speciaal voor deze toepassingen ontwikkelde Keller Lufttechnik de eLine. Het is een elektrostatische stofopvanger, die kenmerkend is voor zijn zeer hoge filtratie-efficiëntie en zijn laag energieverbruik.

Werking nieuwe eLine

De vervuilde lucht stroomt door een voorafscheider, waarbij grove deeltjes uit de lucht worden gescheiden.
Een volgende oplader ioniseert de resterende onzuiverheden onder hoogspanning. Een deel van de nu positief geladen deeltjes hechten zich vast aan de geaarde platen. De zuivere lucht stroomt door de dicht bij elkaar gelegen geaarde platen. De platen zijn afwisselend positief geladen en geaard. Vervolgens worden de luchtverontreinigende stoffen van de positief geladen platen afgestoten en vestigen ze zich op de tegenoverliggende wand. Het resultaat: de luchtstroom verlaat het systeem, volledig vrij van vervuilde deeltjes. De zuivere lucht kan terug in de productiehal geblazen worden.

“Green Balance”: milieuvriendelijke en kostenbesparende werking

Aangezien de platen weinig weerstand nodig hebben om te laden zijn ventilatoren met een laag vermogen voldoende om de eLine efficiënt te laten werken. Het energieverbruik is hierdoor aanzienlijk lager dan andere scheidingstechnieken die grote ventilatoren nodig hebben voor hetzelfde resultaat.
Dit maakt de werking van de installatie milieuvriendelijk en kostenbesparend. Daarom heeft de nieuwe elektrostatische filter het label “Green Balance” ontvangen.

Betrouwbaar reinigingssysteem

In het verleden was het tegenargument voor het gebruik van elektrostatische filters dat er problemen waren met het reinigen van de afgezette vreemde substanties. Want als het systeem niet goed wordt gereinigd en onderhouden, daalt de afscheidingsgraad drastisch.
Keller Lufttechnik heeft met de eLine een systeem ontwikkeld waarbij de spoeleenheid de platen grondig reinigt in de pauze om te verzekeren dat het systeem altijd efficiënt functioneert. Een milieuvriendelijk circulatiesysteem met de juiste waterbehandeling bevordert het spoelen. Gemiddeld is één reiniging per week voldoende. Afhankelijk van hoe sterk de lucht is verontreinigd en uit welk materiaal de vervuilde deeltjes bestaan wordt het reinigingsinterval bepaald.

De eLine is beschikbaar is verschillende maten naargelang de nominale luchtvolumes: 5000m³/u, 10.000m³/u, 15.000m³/u. De systemen zijn combineerbaar met modulaire systemen en zijn gemakkelijk aanpasbaar naargelang de toepassing.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer