Nieuw concept voor vullen van bigbags met babymelkpoeder

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuw concept voor vullen van bigbags met babymelkpoeder

De vraag naar premium babymelkpoeders stijgt wereldwijd. Bovendien zal de productie van melk in Europa stijgen door de afschaffing van het melkquotum in de EU. Dat biedt kansen voor Europese melkpoederproducenten. Dinnissen Process Technology is gespecialiseerd in het vullen van Big Bags met babymelkpoeders voor bedrijven als Danone, Nestlé en Royal FrieslandCampina. Zij ontwikkelde een innovatieve technologie om Big Bags hygiënisch te vullen met babymelkpoeders in clean rooms en daarmee de kwaliteit van het productieproces te controleren en de houdbaarheid te verlengen.

Het vullen van Big Bags met babymelkpoeder begint bij het ultra schoon hebben en houden van de clean room. De Big Bag vuloplossing van Dinnissen houdt daarom vuilgevoelige pallets buiten de clean room. Big Bags worden tijdens het vulproces getransporteerd via een speciaal geleidesysteem waardoor ze zo min mogelijk in contact komen met elke vorm van verontreiniging. Als eerste stap in het Big Bag vulproces wordt de Big Bag met schone binnenzak stofvrij gekoppeld aan de vulkop. Dinnissen gebruikt daarbij haar speciale decontaminatie-module. Vervolgens sluit de speciale opblaasbare manchet (infleatable seal) de aankoppeling van de vulslurf stofdicht af. De Big Bag wordt daarna vacuüm gezogen en vormgeblazen met stikstof of CO2. Hierdoor ontstaat een schone zuurstofvrije («1%) omgeving die de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengt.

Bij het extra hygiënisch doseren van Big Bags zijn snelheid, nauwkeurigheid en het voorkomen van uitstoot en naval belangrijk. Voor extra veiligheid en hygiëne kan het vulstation van een geïntegreerd (hoge capaciteit) zeefsysteem, metaaldetectie of volautomatische monsterafname worden voorzien. Bij de productdosering maakt Dinnissen gebruik van verschillende doseerelementen waarvan de zelfontwikkelde “Feedervalve” de belangrijkste is. Deze doseerafsluiter staat bekend om haar hoge accuraatheid en het voorkomen van beschadigd product. Voor een betrouwbare volume- en gewichtsmeting zet het bedrijf weegsystemen, hoogniveau melders en niveausensors in. In situaties waarin ijkwaardigheid belangrijk is, levert Dinnissen de vereiste techniek én apparatuur. Het bedrijf biedt Big Bag stations met tracking and tracingsystemen. Om uitval van product en het verontreinigen van de clean room te voorkomen maakt Dinnissen gebruik van een speciaal vormgegeven vulkop, een navalklep en een correcte stofafzuiging. Ook het pneumatisch afklemmen van de vulslurf voor het loskoppelen is een geschikte faciliteit om verontreiniging van de high care omgeving te voorkomen.

De laatste stap in het hygiënisch vullen van Big Bags is het automatisch luchtdicht sealen van de binnenzak via de Triple-seal techniek. Deze methode garandeert wekenlang, een laag zuurstofgehalte in de Big Bags door pre-gassing of post-gassing. Hierna wordt de Big Bag via een speciaal geleidesysteem, uit de clean room getransporteerd.

Geschreven door

Logo van:Nieuw concept voor vullen van bigbags met babymelkpoeder

Dinnissen Process Technology

Trusted by the best Bij Dinnissen zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers... Lees meer