Motogroup bouwt mee aan nieuwe productielijn van Promat

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Motogroup bouwt mee aan nieuwe productielijn van Promat

Promat International NV maakt deel uit van Etex, een Belgische industriële groep die hoogwaardige bouwmaterialen produceert en op de markt brengt. Het bedrijf ontwikkelt brandveilige en energiebesparende isolatiesystemen voor de bouwsector en de industrie. De Promat fabriek in Tisselt staat in voor de productie van platen die passieve brandbescherming bieden.

”Om deze brandwerende platen te vervaardigen is een heel specifieke combinatie van grondstoffen nodig”, zegt Tine Brabants, Plant Manager Tisselt. ”De grondstoffen worden gedoseerd en onder hoge temperatuur en druk gemengd. Daarna worden er additieven toegevoegd om tot de specifieke mechanische en brandwerende eigenschappen van onze producten te komen. Het resultaat is een waterige slurrie die we persen en drogen. Daarna werken we de platen af door ze te schuren en te verzagen.” ”Het zaag- en schuurstof dat ontstaat recupereren we via een afzuigsysteem in twee stofsilo’s”, gaat Tine verder. Ook defecte en gebroken platen komen in deze silo terecht, nadat we ze terug tot stof hebben vermalen. Al dit recuperatiemateriaal wordt terug in het productieproces gebruikt om geen afval te creëren.
Eind 2014 startte Promat met de bouw van een nieuwe 6de productielijn. De nieuwe grondstoffen gaan ze stockeren in 4 grondstofsilo’s van Motogroup. Elke silo zal 100 ton kunnen opslaan. Om de grondstoffen gemakkelijk uit de silo’s te halen zijn ze elk voorzien van een extractiebodem.
Zusterbedrijf Hafibo voorziet de stalen constructie voor de grondstofsilo’s. Deze is volledig conform volgens de EN 1090-1 norm, executieklasse 2, gebouwd. Dit wil zeggen dat de constructie aan de hoogste laskwaliteit voldoet, die de FPC2+ norm oplegt. Het mengen van de componenten vindt plaats in voormengers en een centrale mengkuip, alles door Motogroup vervaardigd.
De recuperatie van de beschadigde platen en het stof dat vrijkomt, tijdens het productieproces, slaat Promat op in 2 Motogroup stofsilo’s. Om contaminatie te voorkomen worden de verschillende stoffen gescheiden gehouden. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid grondstoffen en recuperatiemateriaal te kunnen mixen om nieuwe brandwerende platen te verkrijgen.
”Wij hebben gekozen voor Motogroup omdat de samenwerking in het verleden steeds zeer positief verlopen is en omdat we prijs-kwaliteit tevreden waren”, zegt Freek Goddyn, Senior Project Manager Etex Engineering. ”Motogroup heeft reeds verschillende installaties aangeleverd zoals silo’s, kuipen, weegbunkers, opslagtanks, opvoerbanden,… De montage van de 6de productielijn verloopt vlot. De stofsilo’s zijn geplaatst tussen reeds bestaande silo’s om de plaats zo efficiënt mogelijk te benutten. Hiervoor werd het dak van de productiehal opengemaakt en gebeurde de montage met een 250 ton kraan. ”We merken dat die samenwerking zeer vlot verloopt en dat er een sterk engineeringsbedrijf achter de verschillende bedrijven zit, dat net zoals wij meedenkt naar een klantgerichte oplossing op maat.”, aldus Tine Brabants.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer