Meting van stofconcentratie verkleint kans op stofexplosie

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Meting van stofconcentratie verkleint kans op stofexplosie

De AirSafe van Envea (voorheen SWR) is een meetinstrument die de stofconcentratie in de omgevingslucht kan meten. De tribo-elektrische sensor technologie van Envea heeft zichzelf al bewezen in duizenden applicaties waarbij stofconcentraties in processystemen gemeten wordt. Denk hierbij aan metingen in de omgeving van een besturingssysteem, silo’s, ketelhuizen of werkstations.

De AirSafe monitort stofconcentraties op basis van vooraf ingestelde grenswaarden. Een voorbeeld hiervan is het voorkomen van stofophopingen in explosiegevaarlijke zones. De AirSafe kan gebruikt woorden voor het vroegtijdig detecteren van stof, wat een gevaar kan zijn voor de werkplaats.

Werking
De AirSafe bestaat uit een stroomkanaal en een tribo-elektrische stofsensor. Stofdeeltjes die via de luchtstroom worden gedragen passeren de sensor, waardoor een ladingsoverdracht wordt gegenereerd, welke gebruikt wordt als meetsignaal. Dit signaal wordt vervolgens geconverteerd tot een elektrische output, welke gebruikt kan worden voor weergave of bediening.

Beschrijving
De integrale stofsensor heeft een relaisuitgang welke energie geeft wanneer de ingestelde grenswaarde wordt overschreden. De AirSafe is voorgekalibreerd met een alarmwaarde van 25 mg/m3 stof. De gebruiker kan deze alarmwaarde veranderen met een range van 5 mg/m3 tot 150 mg/m3. Binnen deze range kan de alarmwaarde veranderd worden in stappen van 5 mg/m3.

Door middel van een RS 485 uitgang kan de sensor aangesloten worden op een muurbevestiging of op een DIN rail mount transmitter. De transmitter geeft standaard een 4..20 mA signaal af. De transmitter beschikt echter ook over een ModBus RTU RS 485 uitgang waarmee uitsluiting aan een PC mogelijk is. Door middel van visualisatie software kunnen tot 10 meetpunten gevisualiseerd en opgeslagen worden.

Montage en installatie
De AirSafe kan overal in een ruimte geïnstalleerd worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met de temperatuur range waarbinnen de AirSafe operationeel kan zijn; -20 °C tot +60 °C. De AirSafe kan bevestigd worden op de muur door de bijgeleverde beugels te gebruiken. De sensor kan een maximale afstand hebben van 300 meter van de transmitter.

De AirSafe heeft enkele grote voordelen:
– Het ontstaan van explosiezones door stof wordt voorkomen
– Stofconcentraties op werkplaatsen worden gemonitord
– Ontsnapping van stofdeeltjes uit systeemonderdelen wordt snel gedetecteerd.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Istec International BV

Istec International is al bijna 40 jaar een begrip in de meet- en regeltechniek en levert een breed scala aan oplossingen van gerenommeerde merken als Jaquet, Meggitt, Fuji, Mutec, Fischer,... Lees meer