Methanol uit afvalplastic

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Methanol uit afvalplastic

Vier bedrijven hebben een ontwikkelingsovereenkomst gesloten voor de bouw van een waste-to-chemistry installatie in de haven van Rotterdam. Het partnerschap bestaat uit Air Liquide, AkzoNobel Specialty Chemicals, Enerkem en het Havenbedrijf Rotterdam. De 9 miljoen euro kostende afvalverwerkingsinstallatie moet als eerste in Europa een duurzaam alternatief bieden voor afvalverbranding.

De installatie wordt geleverd door het Canadese Enerkem. Er kan 360.000 ton plastic en gemengd afval worden verwerkt, goed voor 270 miljoen liter methanol. Dit is meer dan de totale jaarlijkse hoeveelheid afval van 700.000 huishoudens en vermindert de Nederlandse CO2-uitstoot met ongeveer 300.000 ton. Marco Waas, voorzitter van het consortium, noemt het project een grote aanwinst voor de circulaire chemische industrie: “Niet recycleerbaar afval kan verwerkt worden tot methanol, een essentiële grondstof voor de transportsector.

Methanol kan worden gebruikt als vervanger van fossiele grondstoffen en er wordt geen CO2 uitgestoten door afval te verbranden.” Het project wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter (de regionale ontwikkelingsmaatschappij).
Bron: Port of Rotterdam

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark