MAP, Modified Atmosphere Packaging en de strijd tegen plastic

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: MAP, Modified Atmosphere Packaging en de strijd tegen plastic

Het is een uitdaging om als hele industrie duurzamer te worden. Terwijl MAP, Modified Atmosphere Packaging — verpakking onder beschermende atmosfeer, helpt om voedselverspilling tegen te gaan, blijft het probleem van plastic bestaan. Innovatie is een voortdurend proces van kleine verbeteringen, om uiteindelijk grote stappen te maken. In deze blog ontdekken we de huidige status van MAP en de strijd tegen plastic.

Overmatige gebruik van plastic vermijden
Dankzij MAP krijgt u meer controle over de toeleveringsketen, wat betekent dat het gemakkelijker is te voorspellen en te plannen hoeveel product er nodig is, wat uiteindelijk van invloed zal zijn op hoeveel plastic er nodig isMAP en FIBC`s zijn, als ze goed worden gebruikt, een uiterst efficiënte manier om voedingsproducten op te slaan en te vervoeren, waarbij de ruimte optimaal wordt benut. Dit betekent dat u minder zakken nodig hebt en dus minder plastic gebruikt. Maar toch: de materialen die gebruikt moeten worden voor Modified Atmosphere Packaging zijn moeilijk te recyclen. Daarom gaan we bij Masterpack een stap verder.

Is plasticvrij de oplossing?
Op dit moment nog niet. Er zijn twee manieren om het plasticprobleem aan te pakken, die naast elkaar zullen moeten worden gebruikt:
1) Alternatieve materialen gebruiken, plastic vermijden
2) Plastic op een slimmere, duurzamere manier gebruiken.
Het is niet alleen een kwestie van helemaal afzien van plastic, aangezien de productie van sommige alternatieve materialen zelfs meer energie kost dan die van plastic zelf. Er is dus een wisselwerking wanneer we plasticvrij proberen te worden.

Hoe ziet een slimmer gebruik van plastic eruit?
Het gaat niet alleen om hergebruik en recycling van plastic, bijvoorbeeld de buitenste Big Bags, zoals we in een eerdere blog hebben besproken.

Alleen als nodig is
Als we kijken naar het productieproces van FIBC`s en de liners die we nodig hebben, kunnen we alleen maar concluderen dat voor een duurzaam proces “one-size-fits-all” niet werkt. Daarom ontwikkelde Masterpack technieken om perfect passende liners te produceren: in plaats van op het einde overtollig product te moeten afsnijden, gebruiken we alleen het materiaal dat we nodig hebben.

Hoe zal de toekomst eruit zien?
Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar het gebruik van alternatieve materialen, zoals kunststoffen op biologische basis, voor verschillende producten in de voedingsindustrie. Er zijn veelbelovende resultaten voor levensmiddelen met een korte of middellange houdbaarheid, zelfs voor producten die onder beschermende atmosfeer zijn verpakt (MAP). Maar voor levensmiddelen met een lange houdbaarheid die worden verpakt en opgeslagen bij kamertemperatuur en in sommige gevallen onder gemodificeerde atmosfeer, zijn de gasbarrière-vereisten voor de verpakking nog hoger dan voor levensmiddelen met een korte of middellange houdbaarheid.

Contact icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:MAP, Modified Atmosphere Packaging en de strijd tegen plastic

Masterpack Group BV

Tailor Made Bulk Packaging Solutions Masterpack Group is een toonaangevende ontwikkelaar van hoogwaardige verpakkingsoplossingen. Met bijna 100 jaar ervaring onderscheiden we ons van onze concurrenten door ervoor te kiezen geen “one size fits all” -producent... Lees meer