M.I.P. levert GVK silo’s voor de opslag van cement en kalk

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
71 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: M.I.P. levert GVK silo’s voor de opslag van cement en kalk

Het afgelopen jaar heeft M.I.P. Tanks en Silo’s bij Casteleyn T.R.S. in Meulebeke 2 stuks composiet ofwel Glasvezel Versterkt Kunststof – GVK – silo’s mogen leveren voor de opslag van cement en kalk. De silo’s zijn benodigd voor hun Benor-betoncentrale en kalkcentrale.

Casteleyn T.R.S. in Meulebeke is al 35 jaar actief in de bouw. Vroeger vooral in de nutsvoorzieningen, sinds een 10-tal jaar zijn ze ook meer en meer actief in de wegenbouw, rioleringsaanleg en omgevingsaanleg van openbare instanties.

De eerste 2 geleverde silo’s worden intergraal gebruikt voor het opslaan van kalk. Deze kalkcentrale dient voornamelijk voor de bewerking van bouwstoffen (grondsoorten met een code tussen 311 en 911), zodat de grondsoorten een tweede leven krijgen als fundering onder bouwplaten en als aanvulling bij rioleringswerken. De 2 silo’s welke dit jaar geleverd zijn gaan gebruikt worden voor de opslag van cement voor de nieuwe Benor-betoncentrale. Deze betoncentrale is volop in opstartfase voor producten die het Benor CE-certificaat dragen. Vanaf tweede helft van oktober is de Benor-betoncentrale operationeel. Het Benor-label geeft de consument de zekerheid dat de geleverde bouwproducten een grondige interne kwaliteitscontrole hebben ondergaan, onder toezicht van een onafhankelijke, externe certificatieorganisatie.

In de zomer van 2022 werd er beslist om een 2de Benor-betoncentrale te plaatsen, waarvoor 2 extra silo’s vereist waren. Omdat Casteleyn T.R.S. met M.I.P. Tanks en Silo’s een betrouwbare partner gevonden had, werd er beslist om ook dit project met M.I.P. uit te voeren. Gezien de urgentie van het project heeft M.I.P. alle mogelijke inspanningen gedaan om de levertijd zo kort mogelijk te houden. Dit was voor Casteleyn T.R.S. een extra argument om de silo’s weer bij M.I.P. te bestellen.

Elk van de 12 meter hoge silo’s heeft een diameter van 3 meter en een capaciteit van 55 kuub. De silo’s zijn voorzien van een harsrijke ingekleurde uv-bestendige eind laag met daarop het logo van de klant. In verband met de veiligheid is de silo voorzien van een over-/onderdrukventiel, via de kooiladder is het rondgaand bordes veilig te bereiken.

Aangezien Casteleyn met condens gevoelige producten werkt, moet dit risico absoluut vermeden worden, vandaar dat ze gekozen hebben voor het materiaal composiet. Door de producteigenschappen van composiet wordt dit risico tot een minimum herleid, en gaan de producten niet uitharden. Een andere reden van Casteleyn voor het aanschaffen van composiet silo’s is de kleurvastheid van de coating welke op de silo’s komen. Bovenstaande sterke eigenschappen, gecombineerd met een naadloze en gladde binnenwand en beluchting set in trechter, zorgt voor een perfecte en vlotte productuitstroom. De silo’s verminderen de handarbeid en bieden een grote opslagcapaciteit. Het doseren van de cement en kalk gaat sneller en zorgt voor een maximale tijdwinst.

De schroeven en kleppen welke benodigd zijn voor de kalkdosering vanuit de silo werden geleverd door Bulk Processing Systems uit België. Door de silo’s iets hoger op het onderstel te zetten, kon de schroef de perfecte hellingshoek krijgen voor verdere transport van het product.

Geschreven door

M.I.P. nv

M.I.P. is dé leverancier van duurzame opslagsystemen in glasvezelversterkte kunststof (GVK). M.I.P. biedt totaaloplossingen voor de opslag van complexe vloeistoffen en vochtgevoelige vaste stoffen. M.I.P. voert kwaliteit hoog in het... Lees meer