Lybover AIR zorgt voor zuivere lucht bij Ei Electronics

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Lybover AIR zorgt voor zuivere lucht bij Ei Electronics

Ei Electronics werd geconfronteerd met een grote uitdaging op milieuvlak. Door een nieuwe wet konden dampen, rook, solventen en geuren van zijn soldeerprocessen niet langer ongefilterd naar buiten afgevoerd worden. Het nam daarom contact op met Luksal (Lybover AIR UK). Met in totaal 43 soldeerstations die printplaten (PCB’s) produceren, was de belangrijkste uitdaging om de dampen van de productie effectief op te vangen en af te zuigen.

Ei Electronics gaf Luksal (Lybover AIR UK) de opdracht om een 3D-scan uit te voeren van de bestaande productiefaciliteit. Het nemen van referentiepunten vanuit meerdere posities leverde een complete puntenwolk op die als basis diende voor de verdere engineering. Dankzij 3D-scans kon Luksal vanuit alle productiehallen en soldeerstations effectief het complete leidingsysteem ontwerpen.
Bijkomend voordeel van de 3D-scan is dat de volledige puntenwolk in verschillende CAD-bestanden kon worden aangeleverd om door de klant te worden gebruikt voor toekomstige projecten en zijn voortdurend veranderende productie-eisen.

Ingenieuze combinatie van filtertechnieken
Na het ontwerp van het complexe leidingsysteem was de volgende uitdaging het vinden van de juiste filtertechnieken voor de uitgestoten dampen. De dampen die tijdens het soldeerproces ontstaan, zijn immers zeer vuil en kleverig. Er werd geopteerd voor de Vario 5 eco-stoffilter. De filter van Keller met zijn zeer efficiënte “KLR-bran”-filtertechnologie maakt gebruik van een doseersysteem waarbij de filterplaten voorgecoat zijn met leem om de filterplaten te beschermen tegen voortijdige verstopping door de kleverige luchtstroom. De filter reinigt de lucht van alle niet-gasvormige partikels.

Geuren en VOS’s effectief verwijderd
De gasvormige emissies gaan vervolgens door en worden in een tweede stap met behulp van een actieve kool filter van partner Desotec gereinigd. Geuren en VOS’s worden zeer effectief verwijderd, waarna de schone lucht ten slotte naar buiten geblazen wordt. Dat beaamt ook David Keating van Ei Electronics: “Het resultaat van onze samenwerking is een propere werkomgeving met een duurzaam en betrouwbaar productieproces, dat niet alleen tegemoet komt aan de wettelijke vereisten maar ook de volledige afzuigcapaciteit en luchtkwaliteit in onze fabrieksomgeving verbeterde.” Vanwege het kritische karakter van dit proces bouwde Luksal een stand-by ventilatorinstallatie in om de VOS-geladen lucht van de stoffilter naar de actieve kool filter te transporteren.

Geschreven door

Lybover Recycling (BULK .ID)

BULK .ID (Lybover Recycling) is sterk in handling en separation van bulkgoederen. Lees meer