Onderzoek door Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanze­hogeschool Groningen, laat zien dat Andes Lupine een duurzame vervanger kan worden voor de sojaboon. Hij onderzocht met 14 partners uit heel Europa hoe deze vlinderachtige stikstofbinder kan worden gebruikt voor mensen- en dierenvoeding. Het onderzoeksproject, genaamd LIBBIO, wordt dit jaar afgerond. Er is dan vier jaar onderzoek gedaan naar de Andes Lupine om de opbrengst en het rendement van dit gewas te maximaliseren. Tijdens het project werd gekeken naar de productie, verwerking en toepassingen van de Andes Lupine. De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. Het gewas is rijk in eiwit (45%) en olie (20%) en bevat daarmee een hoger percentage aan eiwitten dan soja. Het kan in een Europees klimaat worden verbouwd, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. Europa kan hierdoor minder afhankelijk van soja-import worden. Een resultaat van het project is dat het ras COTOPAXI – een bittere variant van de Andes Lupine – op de Europese rassenlijst is gezet. Volgens de Food en Agriculture Organization importeert Nederland jaarlijks 4,3 miljard kilogram soja uit landen zoals Brazilië, waarvan meer van 80% voor veevoer gebruikt wordt.

DuurzaamheidLupineSojavervanger