Luchtbehandeling speelt hoofdrol in hygiënische productie knakworst

icon.highlightedarticle.dark Conditionering
225 bekeken 15 december 2023
Het rvs kanaalwerk moest binnen de bestaande fabriekscontouren op de nieuwe knakworstlijn aangesloten worden
Het rvs kanaalwerk moest binnen de bestaande fabriekscontouren op de nieuwe knakworstlijn aangesloten worden | Foto: Industrial Air Company

Geconditioneerde lucht speelt een cruciale rol in de productie van knakworst bij Zwanenberg Food Group in Oss. Een op maat gemaakte luchtbehandelingsinstallatie zorgt voor ontvochtigde hygiënische lucht, ontgeuring en warmteterugwinning.

Zwanenberg Food Group heeft in zijn productielocatie in Oss een nieuwe knakworstlijn toegevoegd. Bij het ontwerp van de lijn speelde de conditionering van de lucht een grote rol.

3D-ontwerp

Een grote uitdaging was dat de hele luchtbehandelingsinstallatie binnen het bestaande pand ontworpen en gebouwd moest worden, terwijl de productie van vleesproducten en conserven gewoon door moest gaan.

Industrial Air Company, leverancier van de luchtbehandelingsinstallatie, heeft dit opgelost door de hele installatie in 3D in het bestaande pand te tekenen. Hierdoor kon de overige productie, pal naast de plek voor de nieuw te bouwen lijn, ongestoord doorgaan.

Weersinvloeden

Voor de productie van knakworst is een aanzienlijke hoeveelheid geconditioneerde lucht nodig. Een op maat ontworpen luchtbehandelingsinstallatie is van essentieel belang voor de vereiste kwaliteit van de knakworst.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden zijn de wisselende weersinvloeden van buiten, die de kwaliteit van het product nadelig kunnen beïnvloeden

De 2 warmtepompen die de benodigde warmte en koude opwekken, zijn samen met de centrale pompskid ondergebracht in een speciaal voor dit doel gebouwde machinekamer
De 2 warmtepompen die de benodigde warmte en koude opwekken, zijn samen met de centrale pompskid ondergebracht in een speciaal voor dit doel gebouwde machinekamer | foto:Industrial Air Company

Ideaal klimaat creëren

De geleverde luchtbehandelingsinstallatie zorgt het hele jaar door voor het ideale klimaat. De installatie omvat onder andere:

  • een energiezuinige adsorptieluchtdroger voor de benodigde ontvochtigingscapaciteit
  • een luchtbehandelingsinstallatie voor de hoofdlucht
  • een afvoerunit met ontgeuringsinstallatie en warmteterugwinning

“Dezelfde warmtepompen genereren ook de benodigde koelcapaciteit, waardoor de opgewekte energie maximaal gebruikt wordt”

Energieverbruik belangrijk

Bij het ontwerp van de installatie is extra gelet op het energieverbruik. Er wordt daarom ook zo veel mogelijk warmte teruggewonnen uit het proces, om dit opnieuw te gebruiken.

Eerder verwarmde Zwanenberg de lucht met stoom, maar in de nieuwe opstelling heeft Industrial Air 2 hoog-temperatuur warmtepompen toegevoegd, die een groot deel van de lucht verwarmen.

Dezelfde warmtepompen genereren ook de benodigde koelcapaciteit, waardoor de opgewekte energie maximaal gebruikt wordt. De 2 warmtepompen en de bijbehorende pompskid zijn ondergebracht in een aparte machinekamer, die speciaal voor dit doel gebouwd werd.

De op maat gemaakte adsorptiedroger zorgt voor de benodigde ontvochtiging voor het proces
De op maat gemaakte adsorptiedroger zorgt voor de benodigde ontvochtiging voor het proces | foto:Industrial Air Company

Reinigbaarheid

Uiteraard is het goed kunnen reinigen van de luchtbehandelingsinstallatie ook een vereiste. Daarvoor heeft Industrial Air speciale luchtbehandelingskasten ingezet, die specifiek voor deze toepassing ontworpen zijn.

De luchtbehandelingskasten zijn uitstekend te reinigen door het gebruik van:

  • Uitneembare componenten
  • afgeronde hoeken
  • geïntegreerde lekbakken in elk compartiment

PLC-besturing

De hele luchtbehandelingsinstallatie wordt met een op maat gemaakte PLC aangestuurd.

De PLC is gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk, zodat de operators de status van de luchtbehandelings-installatie continu kunnen inzien. Per worsttype wordt het ideale klimaat gecreëerd.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark