Kunstmestkorrels op maat coaten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
132 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Kunstmestkorrels op maat  coaten

Tekst: Erik te Roller | Fotografie: EMT

Met een nieuwe meng- en vulinstallatie kan kunstmestleverancier De ­Bruycker meer mengmest op maat aan zijn klanten leveren. Een coating rond de ­kunstmestkorrels zorgt dat de meststoffen langzamer vrijkomen. Toegevoegde waarde voor de boeren, die zo beter kunnen voldoen aan de milieueisen.

Met de nieuwe meng- en vulinstallatie kan De Bruycker beter inspelen op de behoefte van klanten aan meststoffen die zo min mogelijk uitspoelen in de bodem. Dit is van belang in verband met verscherpte milieueisen. De samenstelling van de bemesting moet daarvoor nauwkeurig afgestemd zijn op de samenstelling van de plaatselijke bodem en de gewassen die er geteeld worden. Met de nieuwe installatie van EMT kan De Bruycker de mengmest op maat produceren en leveren, in bulk of in bigbags. Eigenaar Henk De Bruycker noemt nog meer voordelen: “We kunnen hiermee de organische groei van ons bedrijf beter bijbenen. En de nieuwe installatie werkt bovendien sneller en nauwkeuriger.”

Loss in weight

De installatie, een zogeheten Weighcont-machine, bestaat uit vier grote en twee kleine, naast elkaar geplaatste, weegbunkers in de vorm van een trechter. Elke weegbunker is gemonteerd op een digitaal weegsysteem, waarmee de dosering continu gemeten en geregeld kan worden vanuit een centrale pc. Dat gebeurt geheel automatisch volgens het principe van loss in weight: de afname van het totaalgewicht is gelijk aan de gedoseerde hoeveelheid kunstmest. De weegbunkers zijn van boven open, zodat ze tijdens het mengproces bijgevuld kunnen worden. Verder is elke weegbunker voorzien van een display, dat informatie geeft over het type materiaal en het gewicht van de meststoffen in de bunker.

“Zo kunnen we een ­product van hoge ­kwaliteit ­leveren en ­helpen de ­milieubelasting te ­verminderen”
Henk de Bruycker, De Bruckyer nv, Blankenberge (B)

Schroefmenger

transportband. Als er korrels uit de eerste trechter lopen en via de band onder de tweede trechter terecht komen, begint de tweede trechter gecontroleerd te lossen, enzovoorts. Op die manier voegt de installatie precies de juiste hoeveelheden meststoffen bij elkaar. Aan het einde van de band vallen de korrels op een andere band, die ze opvoert naar een serie zeven. Een fijne zeef ontdoet de korrels van zoveel mogelijk stof, terwijl een grove zeef de overmaatse delen afscheidt. Vervolgens mengt een schroefmenger de korrels nog eens extra goed. In de menger voorziet De Bruycker de korrels ook van een coating om te zorgen dat de meststoffen langzaam vrijkomen in de bodem en niet meteen uitspoelen met regenwater. “Op deze manier kunnen we een product van hoge kwaliteit leveren en helpen de milieubelasting te verminderen”, aldus De Bruycker.

Vullen

Vanuit de schroefmenger gaat het mengsel naar de voorraadbunker van de automatische vulinstallatie die de kunstmest in een bulktransportwagen of bigbags stort. De vulmachine weegt het product af en vult de zakken automatisch, waarbij een gewicht van 100 tot 1.250 kilogram kan worden ingesteld. De voorraadbunker is voorzien van een pneumatische schuif met grote en kleine openingen om de weegschaal daaronder nauwkeurig te kunnen vullen. Die weegschaal maakt gebruik van drie load cells en lost het product na weging via een roestvrijstalen pijp in de bigbag, die daaronder op een transportband staat. Bijna alles verloopt automatisch. Alleen moet de bigbag aan het begin met de hand om de vulpijp gehouden worden. Vervolgens blaast een blower lucht in de zak om deze te openen. Tijdens het vullen met product wordt de lucht die vrijkomt weer afgevoerd naar een stofzak, om stofvorming in de omgeving te voorkomen.

Kinderziektes

De installatie kan 100 ton meststoffen per uur afleveren voor bulk, of 60 ton per uur voor bigbags. “De test van de nieuwe installatie in december 2020 verliep goed, afgezien van een paar kleine kinderziektes”, zegt De Bruycker. Hij is ook te spreken over het onderhoud, dat minimaal is, omdat vrijwel alle onderdelen van de installatie, inclusief de transportbanden van roestvrijstaal zijn. “Elke vrijdagmiddag maken we alles schoon.” Hoe snel de investering in de nieuwe installatie zich terugverdient, valt volgens De Bruycker moeilijk te zeggen. “Dit is afhankelijk van de volaliteit van de markt, of de overheid met nieuwe milieueisen komt, hoe snel het bedrijf organisch groeit en hoe snel onze export naar Nederland en Frankrijk toeneemt.” ●

De Bruycker nv in Blankenberge (B) is actief in de opslag, conditionering en droging van granen, en het leveren van zaaizaden, vee­voeders en meststoffen. Ook levert het bedrijf in een eigen tuincentrum producten aan particulieren.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark