Koelschroef voor thermische reiniging teerhoudend asfalt

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Koelschroef voor thermische reiniging teerhoudend asfalt

Voor de ‘Van Bentum Recycling Centrale’ in Rotterdam heeft Celsius verschillende thermische schroeftransportsystemen ontworpen en geproduceerd om in continu proces teerhoudend asfalt (TAG) te koelen van 600ºC naar 50ºC.

De ‘Van Bentum Recycling Centrale’ is, met negen vestigingen in Nederland, marktleider op het gebied van recycling van steenachtig bouw- en sloopafval en tevens leverancier van granulaten aan de grond-, weg- en waterbouw.

De Nederlandse overheid wil teerhoudend asfalt definitief uit ‘de keten’ verwijderen, daarom is sinds 2001 het ongereinigd hergebruik van TAG niet meer toegestaan. Al het teerhoudend asfalt dat vrijkomt bij vernieuwing moet voortaan thermisch gereinigd worden.

In theorie is reiniging van teerhoudend asfalt simpel. TAG bestaat uit zand, grind en een verontreinigend bindmiddel, namelijk teer. Door verhitting bij een hoge temperatuur wordt het teer uit het asfalt verwijderd. Ook de vrijkomende verontreinigende gassen worden gezuiverd. Wat overblijft is schoon zand, grind en vulstof. De thermische reinigingsinstallatie op de locatie in Rotterdam heeft een reinigingscapaciteit van maar liefst 750.000 ton per jaar.

Procesbeschrijving
Verschillende thermische schroeftransporteurs maken onderdeel uit van dit reinigingsproces.
Gezien de zwaar industriële toepassing en het abrassieve karakter van het product, heeft Celsius bij engineering en productie gebruik gemaakt van zeer slijtvaste materialen. Hierdoor is een lange technische levensduur gewaarborgd.

Met een capaciteit van 4000 kg/uur wordt bijv. door een van de thermische schroeftransporteurs het filterstof uit de naverbrander in een continu proces teruggekoeld van 600°C naar 50°C tot 60°C. Een ander voorbeeld is de single schroefwarmtewisselaar voor het koelen van mineraal Filterstof met een temperatuur van 350ºC, met een capaciteit van 5000 kg/uur wordt deze gekoeld naar 80ºC. Alle schroefwarmtewisselaars maken gebruik van het bestaande koelwaternet van circa 30°C.

Geschreven door

Logo van:Koelschroef voor thermische reiniging teerhoudend asfalt

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer