J-Tec specialist in containerprojecten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: J-Tec specialist in containerprojecten

Umicore`s Business Unit Zinc Chemicals is een wereldwijde producent van zink(legeringen) en zinkoxidepoeders. De installatie die J-Tec onlangs in de Oxyde plant in Zolder leverde, was het antwoord op een interessant procesprobleem. Het doel van de J-Tec installatie is het doseren van 20 – 60 kg zinkgerelateerd poeder in 2 bestaande reactoren. Dit fijne poeder heeft een bulkdensiteit van 2-2,5 kg/l en wordt aangeleverd in Big Bags van 500 kg.
Deze Big Bags worden gelost in speciaal ontworpen RVS containers. Met een bestaande takel worden deze containers op een custom-made losstation gehesen, dat zich boven het reactorproces bevindt. De containerstoel is uitgerust met een vibrerende arm om het ledigen van de container te vergemakkelijken. De uitloop van de container is voorzien van een gepatenteerde J-Tec doseerklep. Met deze klep kunnen nauwkeurigheden tot 1 gr bereikt worden, indien de klep zich in trilmodus bevindt. De aandrijving van de klep en de persluchtaansluiting zijn geïntegreerd in een RVS kast, die op de container gemonteerd is. Het product wordt van daaruit gedoseerd in een weeghopper op weegcellen. Als de batch klaar is wordt hij in de gekozen reactor gedumpt m.b.v. een doseerschroef.
Deze unit werd ontworpen rekening houdende met ATEX richtlijnen, een stofvrije omgeving, hoge nauwkeurigheden, en gebruiksgemak. Dit project is nogmaals een bevestiging van de jarenlange succesvolle samenwerking tussen de Umicore groep wereldwijd en J-Tec Material Handling.

Geschreven door

J-Tec Material Handling

J-Tec ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt systemen voor de behandeling van poeders, granulaten en vloeistoffen. Wij bouwen complete turn-key installaties, vernieuwen en/of automatiseren bestaande installaties en leveren individuele componenten, en... Lees meer