J-TEC R&D ontwerpt ultra-hygiënisch losstation

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: J-TEC R&D ontwerpt ultra-hygiënisch losstation

Voor een klant in de babyvoedingsindustrie heeft J-Tec Material Handling een FIBC losstation met hopper en `vuilklep` ontworpen. Omdat de hele installatie op het vlak van hygiëne en reinigbaarheid aan nagenoeg pharmaceutische eisen moest voldoen, werd het design van het klassieke J-Tec losstation op verschillende punten aangepast.

Zo is het losstation volledig uit RVS gemaakt en heeft het een interne afwerking van Ra < 0,3 µm. Verder heeft de hopper onder het losgedeelte een groot inspectieluik (‘flush design’) aan de achterkant, wat de toegankelijkheid en reinigbaarheid van het station nog bevordert.

Het station is voorzien van een hygiënische klep, de ‘vuilklep’, die ervoor zorgt dat er geen vreemde elementen in de productiestroom terechtkomen bij een FIBC-wissel. Wanneer er van FIBC gewisseld wordt, en de FIBC klemkop dus open is, schakelt de klep automatisch in de uitwerpstand, waardoor vreemde stoffen in een bakje terechtkomen, dat later op eenvoudige wijze leeggemaakt kan worden. Op die manier blijft het product vrij van contaminanten.

Deze pneumatisch geschakelde klep is zo ontworpen dat ze in geen tijd kan gedemonteerd worden voor eventuele periodieke inspectie.
Met het toegangsdeurtje en klep in geopende toestand is de binnenkant van het station zeer makkelijk reinigbaar.

Geschreven door

J-Tec Material Handling

J-Tec ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt systemen voor de behandeling van poeders, granulaten en vloeistoffen. Wij bouwen complete turn-key installaties, vernieuwen en/of automatiseren bestaande installaties en leveren individuele componenten, en... Lees meer