Internationale erkenning voor Nederlandse elevatorkennis

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Internationale erkenning voor Nederlandse elevatorkennis

Buitenlandse bedrijven kloppen steeds vaker aan bij Muller Beltex. Hun vragen spitsen zich toe op ­maatwerk en monitoring, om zo de prestaties van hun ­elevatoren te ­verhogen en de continuïteit van ­processen te waarborgen.

Tekst: Pieter van den Brand

International salesmanagers Sven Koot en Justin van den Heuvel bespeuren een groeiende belangstelling voor Muller Beltex van nieuwe klanten uit de hele wereld. “En dat zijn niet onze vaste relaties”, zegt Koot. “In de meeste gevallen gaat het om elevatoren van andere leveranciers.” “Hun elevatoren werken dan niet naar volle tevredenheid”, vult Van den Heuvel aan.

Article image of: Internationale erkenning voor Nederlandse elevatorkennis

Slijtbeeld

“Ook komt het vaak voor dat er een bepaald slijtbeeld aan de elevatorband is ontstaan”, vervolgt hij. “Bij fabrikanten van veevoer is dat bijvoorbeeld geregeld het geval. Ze gaan dan een ander product transporteren en daar blijken de bestaande elevatorcomponenten niet op ingericht. Er is specialistische kennis nodig om een oplossing te vinden voor dit soort problemen. Slechts weinig bedrijven hebben deze expertise in huis. Dat wij dit kunnen bieden zingt zich nu ook in de internationale markt rond.” Voor alle elevatoren die op de markt zijn, kan het bedrijf passende componenten bieden, dus ongeacht de originele bouwer of leverancier, aldus Van den Heuvel.

“Dat wij veel expertise in huis hebben, zingt zich nu ook in de internationale markt rond”
Justin van den Heuvel, Muller Beltex
Article image of: Internationale erkenning voor Nederlandse elevatorkennis

Scope

Muller Beltex is actief in 65 landen. De omzet komt voor een kwart uit de Benelux en voor de rest uit de overige Europese landen en daarbuiten (Oekraïne, Turkije, maar ook Afrika, India en Zuidoost-Azië). Klanten zijn machinebouwers of de eindgebruikers zelf. De internationale scope van het bedrijf groeit. Zo gingen er onlangs nog elevatorcomponenten naar een kamelenvoerfabriek in de Verenigde Arabische Emiraten en een cementfabrikant in Nigeria.

In het laatste geval gaat het om zware en hoge elevatoren met robuuste staalkoord-banden, omdat er veel van de elevatorband gevraagd wordt vanwege de abrasieve eigenschappen van het product. Ook door de ATEX-regelgeving ziet het bedrijf meer vragen uit het buitenland op zich afkomen, niet alleen vanuit Europa, waar deze regelgeving geldt, maar ook daarbuiten. Om elevatoren duurzamer en veiliger te maken, heeft het bedrijf ATEX-gecertificeerde bewakingssystemen ontwikkeld. “Veiligheid staat bij bedrijven hoog op de agenda, ook buiten ­Europa. Voor ons is het een mooie manier om ons internationaal te onderscheiden”, zegt Koot.

Optimalisatievraag

Een onbetwiste trend, aldus Van den Heuvel, is dat steeds meer buitenlandse bedrijven omzien naar mogelijkheden om de prestaties van hun elevator op te voeren, denk aan een uitbreiding van de productie. Ook zijn ze op zoek naar het verbeteren van componenten.

“Zo zien we een duidelijke interesse in elevatorbekers van kunststof. Stalen bakken kunnen sneller aankleving van het product veroorzaken en zijn gevoelig voor vervorming, waardoor de capaciteit van de elevator snel achteruit gaat. Bij bekers van kunststof is dit risico veel kleiner. Waar het precies op aankomt, is de juiste kunststofkeuze. Bij verkeerde soorten kunststof kunnen elevatorbakken juist sneller slijten of het kan het product stuk gaan. Daarom vragen ze ons hen te helpen het meest geschikte type kunststofbeker te vinden voor de betreffende toepassing. Voor een veevoederfabrikant hebben we in korte tijd in meerdere landen alle bakken door kunststof­bekers vervangen. Je ziet op dat vlak een vorm van standaardisatie bij de grote concerns ontstaan, omdat ze overal dezelfde soort producten maken.”

“Preventie is beter, want dat is uiteindelijk duurzamer dan het moeten repareren van een defecte elevator”
Sven Koot, Muller Beltex

Monitoring

Naast het leveren van componenten heeft Muller Beltex een uitgebreid monitoringinstrumentarium voor elevatoren in huis. De interesse hierin neemt eveneens toe. “Preventie is beter”, zegt Koot, “want dat is uiteindelijk duurzamer dan het moeten repareren van een defecte elevator.” De monitoringtools die het bedrijf heeft ontwikkeld, zijn onder meer bedoeld voor scheefloopbewaking en het bewaken van de temperatuur van lagers. Bij slecht onderhoud kunnen de lagers snel droog lopen. “Bij de bouw van nieuwe grote elevatoren is dit soort elektronica niet meer weg te denken. Deze markt wordt ook steeds groter.”

Levensduur

Scheefloop van elevatorbanden is een berucht fenomeen. In korte tijd kan scheefloop tot schade aan banden en -bekers leiden en storingen of zelfs stilstand geven. Er kunnen uiteenlopende oorzaken voor zijn, zoals een foute constructie van de trommels of onvoldoende spanning op de elevatorband. De bandscheefloopsensor die Muller Beltex heeft ontwikkeld, werkt op basis van wrijvingswarmte.

Hierbij maakt het voor de meting niet uit of de sensor schoon of vervuild is. Dat maakt de sensor robuust en betrouwbaar. “Gebruikers begrijpen steeds beter hoe belangrijk monitoring is”, vertelt Koot. “Een langere levensduur is vandaag de dag beslist de eerste vereiste, de prijs van een elevator is hieraan ondergeschikt. Het gaat er tenslotte om wat het bedrijf per ton getransporteerd product kwijt is. Dat is echt een trend, want dat verbetert de total cost of ownership. Bedrijven die daar niet voor kiezen, zijn dan teleurgesteld als er in een paar jaar toch schade optreedt, terwijl je dat had kunnen voorkomen. Als je geen deugdelijke monitoring toepast, ben je in principe altijd te laat.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark