INADCO 20 jaar voorop met meetinnovatie voor de horticultuur

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: INADCO 20 jaar voorop met meetinnovatie voor de horticultuur

In het jaar 2000 is INADCO de Horticulturele industrie in gestapt en ruim 21 jaar later is INADCO al jaren lang de toonaangevende speler wat betreft meetapparatuur in deze sector geworden.

De eerste stap was de introductie in 2000 van een volautomatisch systeem om de bulkdichtheid van het substraten en potgronden te meten. Doordat deze in volume verhandeld worden, waren er vaak discussies of de leverancier wel de juiste hoeveelheid substraat/potgrond naar de klant had gebracht omdat substraat/potgrond enorm eenvoudig kan inklinken is. Ging het transport over een strakke asfalt weg dan was de vrachtauto bij aankomst mooi volledig beladen, maar ging eenzelfde transport over een klinkerweg dan kan het substraat/potgrond zomaar 30% zijn ingeklonken. Om de discussies op te lossen werd er een nieuwe Europese Norm opgesteld waarbij de uitlevering niet meer in watermaat-m³ mocht worden gedaan maar dat hierin ook de bulkdichtheid moest zijn meegenomen.
Het door INADCO ontwikkelde volautomatische meetsysteem daarvoor (bulkdichtheid-meter inline) wordt heden ten dage Europawijd ingezet tijdens de productie en verhandeling van substraten en potgronden.

Maar voor INADCO bleef het hier niet bij. Met het succes van de Bulkdichtheid-meter kwam een ander issue ter sprake, het vochtgehalte in het substraat/potgrond. Een goede vocht huishouding zorgt ervoor dat voedingsstoffen in balans wordt vrijgegeven tijdens de teelt.
Binnen de industrie waren alle voorhanden technieken al getest, maar allen zonder voldoende positief resultaat. INADCO ging ook hier weer de uitdaging aan en dat resulteerde in een toevoeging aan de bestaande Bulkdichtheid-meter met een nieuw ontwikkelde geïntegreerde vochtmeter.
Ondertussen is de techniek van deze vochtmeter in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Door de jaren lange ervaring is INADCO niet alleen maar een leverancier voor meetapparatuur maar ook adviserend bij vragen over het productieproces.

Met extra toevoegingen aan de Bulkdichtheid-meter, speciale weegbanden (voor hele lichte producten) , doseersystemen voor het vullen van BigBales of BigBags en de laatste innovatie in het scannen van het volume met de Cross Scanner tijdens het productieproces blijft INADCO zijn productreeks en diensten uitbreiden in een industrie waarin kwaliteitseisen van het substraat/potgrond door verdergaande robotisering steeds groter worden, meer recepturen worden gebruikt en dat te maken heeft met steeds laagwaardiger grondstoffen als alternatieven voor het gebruik van veen.

Watch article video icon.arrow--dark website icon.arrow--dark

Geschreven door

INADCO

INADCO Engineering INADCO Moisture Measurement ontwikkelt en produceert meetapparatuur geschikt voor het meten in processen met fijne en grove inhomogene stortgoederen, zonder gebruik te maken van talloze calibratielijnen voor elk product. Specialiteit... Lees meer