In 4 stappen de juiste voedingsmiddelenslang

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: In 4 stappen de juiste voedingsmiddelenslang

Slangen zijn een onmisbaar onderdeel in de voedingsmiddelenindustrie. Het lijkt een eenvoudig product, maar in de loop der jaren zijn er veel varianten ontwikkeld om voor elke situatie en voor elk product de juiste slang te kunnen vinden. Naast diameter en afmeting is daarom het gebruikte materiaal van groot belang, net als de bevestigings- en verbindingsmogelijkheden. Met onderstaande keuzehulp helpen wij u op weg om de slang te kiezen die u nodig heeft.

Beantwoord deze 4 vragen:

1. Wat is de toepassing?
Gaat er melk, bier of bijvoorbeeld vruchtensap door de slang? Elk soort levensmiddelen vraagt specifieke eigenschappen. Bij melk mag er bijvoorbeeld geen restant achterblijven in de slang omdat dat een snel bedervend product is. Terwijl zuren in vruchtensappen de binnenbekleding van de slang niet mogen aantasten. Transport van kokendhete vloeistoffen en stoom vereisen andere materialen dan transport van ijskoude vloeistoffen. Daarbij vragen slangen die een hoge druk moeten weerstaan een extra sterke samenstelling van materialen.

De plaats van de toepassing is bepalend voor de materiaalkeuze. Aan een redelijk korte, rechte, vrij hangende slang die ook nog eens binnen hangt, worden minder zware eisen gesteld dan aan slangen voor tankwagens. Deze hebben te maken met weersinvloeden, ze worden over de grond gesleept en worden gebogen. De omgeving en het gebruik zijn beiden bepalend in de keus van een slang.

2. Wat is de diameter van de slang?
De diameter van de slang is met name afhankelijk van de hoeveelheid medium die er per seconde doorheen moet, de functie van de slang en de dikte van het product. Daarbij dient er rekening gehouden te worden met de aansluitpunten. Een gering verschil in diameter is doorgaans prima te overbruggen met koppelstukken, maar het opvangen van grote verschillen is erg lastig. Het maakt de constructie kwetsbaarder voor lekken. Slangen voor tankwagens hebben een vaste diameter en standaard koppelstukken waardoor ze op verschillende locaties toegepast kunnen worden.

3. Wat is de lengte van de slang?
Zeg het maar, wat heeft u nodig? Een slang van 30 cm of een slang van 40 meter? De geleverde lengte van de slang is 100% de wens van de opdrachtgever. Of de slang precies tussen 2 bevestigingspunten moet passen of een overlengte heeft. U bepaalt wat u nodig heeft. Wij leveren het.

4. Welke aansluitingen moeten er op de slang?
Er zijn verschillende aansluitingen mogelijk, afhankelijk waar de slang op aangesloten moet worden. Denk daarbij aan koppelingen om de slang te verlengen, koppelingen om de slang met een andere slang of een tank te verbinden, koppelingen om een verschil in diameter te overbruggen en koppelingen die aan- en afkoppelen van de slang mogelijk maken, zoals bij tankwagens.

Voor alle koppelingen geldt: het monteren van de juiste koppeling voorkomt lekkage of zelfs losschieten van de slang. Met name de DIN 11851 zuivelkoppeling is een vaak toegepaste koppeling in de voedselindustrie, net als de Tri-clamp koppeling. Voor industriële toepassingen wordt de Camlock koppeling, ook wel snelkoppeling, het meest gebruikt. Als u de slang in wilt kunnen korten, is de herbruikbare klemmontage de juiste keus. Voor een vaste montage wordt er in de fabriek een pershuls op de slang geperst. De pershuls is een vaste montage die in theorie niet losgemaakt kan worden.

Het toepassen van de juiste slang met bijpassende koppeling voorkomt snelle slijtage en lekkage.

Geschreven door

Logo van:In 4 stappen de juiste voedingsmiddelenslang

Montakon BV

Montakon is een oplossingsgerichte handelsorganisatie gespecialiseerd in roestvrijstalen buisfittingen, mangatdeksels, afsluiters en overige appendages voor de onder meer de volgende industrieën: Voedingsmiddelen, Farmaceutische, Licht chemische, High-Tech en reguliere. Met ons... Lees meer