Hopper met flexibele wand doseert zonder haperen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
80 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hopper met flexibele wand doseert zonder haperen

Een hopper met flexibele wand is een betere oplossing voor het doseren van kleverige poeders en mengsels van ingrediënten met een verschillende massa dan een trilgoot of doseertrechter met woelarmen.

Tekst: Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga

Om ‘lastige’ poeders te doseren worden vaak trilgoten ingezet, of feeders met woelarmen die de poeders of granulaten gelijkmatig van de trechter naar de schroef of vijzel moeten transporteren. Dit werkt lang niet altijd goed. Poeders zonder natuurlijke flow kunnen aan de armen blijven vastkleven, bruggen en holtes vormen, compacteren en ontmengen. Het gevolg is dat de toevoer naar de schroef of vijzel hapert. De oplossing voor dit soort problemen is een hopper met flexibele wand. In deze hopper worden lastige poeders met mechanisch beweegbare peddels vanaf de buitenkant van de doseertrechter, die is gemaakt van buigzaam polyurethaan (PU), naar de schroef toe ‘gemasseerd’. Zo wordt het poeder gelijkmatig naar de schroef gevoerd, zonder beschadigd te raken.

Levensmiddelenindustrie

Vanwege onder andere dit type feeders is fabrikant Hethon in Doetinchem al decennia een bekende naam in feeders. De apparaten vinden wereldwijd hun weg naar onder andere spuitgietbedrijven, glasfabrieken, waterzuiveringsbedrijven en worden zelfs bij crematoria en een fabrikant van vliegtuigmotoren gebruikt. “Maar de meeste klanten”, zegt eigenaar Brenda Kesteloo, “zijn levensmiddelenproducenten die er bijvoorbeeld suiker, zout, dextrose, maïzena en citroenzuur mee doseren. Ook bijzonder is, dat we een ATEX-certificaat voor de hele machine kunnen afgeven.”

Article image of: Hopper met flexibele wand doseert zonder haperen
Article image of: Hopper met flexibele wand doseert zonder haperen

Nauwelijks stilstand

Directeur en internationaal verkoopadviseur Gerard van Schoten vertelt dat de feeder zo ontworpen is dat wisselen van trechters razendsnel verloopt: “De flexibele binnenbak is snel te wisselen en tussentijds te reinigen. Het is een kwestie van de vergrendeling losmaken en wisselen; er is nauwelijks stilstand.” Het gebruik van verschillende trechters voorkomt smaakoverdracht.

Gravimetrisch

“Het systeem is uit te rusten met een volumetrische of een gravimetrische besturing”, legt Van Schoten verder uit. “Volumetrisch betekent dat de dosering plaatsvindt op basis van de vooraf bekende verhouding tussen massa en tijd. Gravimetrie werkt iets verfijnder. De feeders doseren dan recept-gestuurd op gewicht. Voor die functie kan communicatie met toevoersystemen zoals een lopende band of extruder als input dienen.” Bijkomende voordelen van gravimetrische besturing zijn de mogelijkheid van datalogging en het feit dat bij deze geautomatiseerde besturingssystemen een wereldwijde back-up van de klant mogelijk is. ●

Article image of: Hopper met flexibele wand doseert zonder haperen

________________________________________________

Voor meer informatie, zie www.hethon.nl of bekijk de video op https://bit.ly/Hethon

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark