Hoge temperatuurkoeler naar Midden-Oosten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoge temperatuurkoeler naar Midden-Oosten

Celsius heeft een hoge temperatuurkoeler ontworpen en geleverd aan een chemiebedrijf in het Midden-Oosten. Deze screw heat exchanger (schroefwarmtewisselaar) staat geïnstalleerd als koeler op een plant voor calcium oxide.

Begin vorige maand bracht Ir. Martijn van den Hil, werkzaam als process engineer bij Celsius, een vijfdaags bezoek aan de plant in de woestijn voor een SAT (Site Acceptance Test).

Met een lengte van 10 meter en een breedte van 2 meter is deze machine voor Celsius een grote uitvoering. Als je deze machine geïnstalleerd ziet staan op locatie, valt de grootte echter totaal niet meer op. Erg indrukwekkend hoe men zo’n machine van 16.500 kg op een hoogte van 40 meter installeert.

De koeler wordt op deze hoogte gevoed door een elevator. Deze transporteert het product omhoog vanuit de mutiple hearth furnace (etage oven) naar de koeler, deze schroefwarmtewisselaar koelt 4000 kg/uur calcium oxide van 600°C naar 90°C. Het benodigde koelwater wordt middels een koeltoren gekoeld. Omdat de plant in de woestijn gelegen is kan de temperatuur van het koelwater vanwege de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden oplopen tot wel 50°C!

Tijdens het koelproces wordt per uur 640 kilowatt aan energie afgevoerd, hiervoor is een koelwater-flow van 100 kuub per uur nodig met een werkdruk van 5 bar. Het koelwater stroomt door de trog, de schroefassen en de bladen van onze screw heat exchanger. Vanwege het abrasieve karakter van calcium oxide zijn de schroeven van de koeler opgelast met een slijtvast materiaal. De machine is speciaal door Celsius ontworpen en geproduceerd om in deze zwaar industriële omstandigheden een optimaal resultaat te behalen.

Inmiddels functioneert de installatie volgens specificaties en wordt een mogelijk tweede productielijn serieus overwogen door de eindgebruiker.

Lees meer icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoge temperatuurkoeler naar Midden-Oosten

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer