Hoe reduceer je de kosten van een installatie?

icon.highlightedarticle.dark Onderhoud
34 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoe reduceer je de kosten van een installatie?

Het hoofddoel van een industriële installatie of productieplant is om productie te draaien. Elke minuut dat een installatie stilstaat, is er één te veel. Dit betekent namelijk dat er kostbare productietijd verloren gaat en dat loopt letterlijk in de kosten. In dit artikel legt Ron van de Weerd uit hoe je op een slimme manier deze kosten kunt reduceren door kritische delen van de installatie tijdig te onderhouden of vervangen.

Overdrukventielen of veiligheidskleppen vervullen een essentiële rol in een installatie en kan een verregaande invloed hebben op het productieproces. “Om te voorkomen dat een installatie stilvalt doordat een veiligheidsklep kapot gaat of onderhouden moet worden, is het zaak om een efficiënt onderhoudsplan op te tuigen. Door veiligheden tijdig te inspecteren, reviseren en hercertificeren wordt onnodige slijtage voorkomen en wordt de kans op erosie, cavitatie en corrosie sterk verminderd. Dit verlengt de levensduur van de veiligheidskleppen en daarmee wordt de downtime van de installatie beperkt”.

Maak een onderhoudsplan
Speciaal voor de veiligheden en overdrukventielen die niet ‘onder keur’ vallen, wacht niet tot een veiligheidsklep kapot gaat. Zet juist in op proactief onderhoud en maak een gedegen onderhoudsplan. “Breng in kaart welke impact de veiligheidskleppen hebben op de installatie. Belangrijke uitgangspunten hierin zijn de houdbaarheid van de veiligheidskleppen en de productietijd die je met de installatie wenst te draaien. Bereken de juiste productiebelasting zodat er een optimale productietijd van de installatie ontstaat in combinatie met een lange levensduur van de veiligheidskleppen. Daarnaast is het goed om preventief controles in te plannen aan de veiligheidskleppen. Hierin is een vergelijking met het onderhoud aan auto’s te maken. Zodra de veiligheidsklep langer meegaat en intensief gebruikt is, wordt het belang groter om inspectie en onderhoud uit te voeren. Op basis van het aantal veiligheidskleppen, de impact op de installatie en de soort productie die gedraaid wordt is het mogelijk om een onderhoudsplan op maat te maken”.

Roulatiesysteem
VCC BV en A.S.E. Repair BV introduceren een onderhoudssysteem waarbij er met een wisselvoorraad gewerkt wordt. “Om snelheid te winnen en kosten te besparen legt A.S.E. Repair veiligheden op voorraad. Hierdoor kunnen de bestaande veiligheden in 1 bezoek direct uitgewisseld worden en de uitwisseltijd/kosten en downtime van de installatie beperkt. Dat minimaliseert het productieverlies. De gewisselde veiligheidskleppen worden vervolgens gereviseerd en gehercertificeerd in onze werkplaats zodat deze weer volgens planning te gebruiken zijn. VCC en A.S.E. Repair verzorgen het voorraadbeheer en signaleren tijdig wanneer de veiligheden onderhouden en uitgewisseld moeten worden. Dat zorgt ervoor dat onze klanten ontzorgd worden”.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

VCC BV

VCC BV (Valves & Controls) is uw partner als het aankomt op de nieuwlevering van appendages. Efficiënt en duurzaam werken staan bij ons centraal. Actief in de stoomindustrie, cryogene branche,... Lees meer