HETHON heeft weer nieuwe ATEX certificering

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
35 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: HETHON heeft weer nieuwe ATEX certificering

Veiligheid
In de visie van HETHON mag een commercieel belang nimmer boven veiligheid gaan.
ATEX, een term die oorspronkelijk afgeleid is van de Franse benaming het Franse Atmosphères Explosibles.Een woord dat wijst op de Europese richtlijnen m.b.t. explosiegevaar. Zeker niet iets om met de spreekwoordelijk Franse slag mee om te gaan. Helaas zie je te vaak in het werkveld dat producenten denken dat met de welbekende gele sticker en het plaatsen van enkel EX elektromotoren een veilig product geproduceerd is en verkopen het zo voor ‘ATEX’.
Bij HETHON neemt men veilig werken serieus. Dat geld ook voor klanten die bij hen aankloppen voor ATEX doseermachine. Allereerst dient de gehele omgeving waarin de Feeder en aanverwante apparatuur geplaatst gaat worden te voldoen aan de gelden richtlijnen. Dat is aan de klant.

Certificering
Een certificering is niet iets wat je zelf opstelt. Dat mag enkel en alleen door een notified body gebeuren en elke 5 jaar opnieuw. Een proces welke HETHON net weer doorlopen heeft en zo met vlag en wimpel de tests hebben doorstaan. De machines worden tijdens zo’n test niet alleen getest in een normaal proces, maar zeker ook in simulatie situatie, dus wanneer er iets mis (dreigt) te gaan. Bij een doseermachine die gemaakt is om droge stoffen te doseren word bijvoorbeeld de uitvoer compleet dicht gemaakt. De machine krijgt het daarmee zwaar te verduren. Tijdens zo’n test wordt er gekeken naar overbelasting, vonkvorming en opbouw van temperaturen. Elke eis dient te worden gehaald. Eén enkel model onderwerpen aan de test is niet voldoende. Elk maat model dient getest en geschikt bevonden te worden. Bij HETHON zijn dat er 5.

Standaarden bij HETHON
Aan het geschikt krijgen van de Hethon feeders voor het werken in een ATEX zone is een heel proces vooraf gegaan. Dat gaat verder dan alleen een EX motor en een label. De HETHON doseermachines voldoen aan de standaarden EN ISO 80079-36: 2016, EN ISO 80079-37:2016 & EN IEC 60079-0:2018. De Hethon feeders zijn daarmee inzetbaar in categorie II 1/2D EX h IIC T125C Da/D, maar ook in categorie II 2/2/G Ex h IIB T4 Gb/Gd. De Hethon feeders zijn gecertificeerd voor zowel stof als gas. Daar zijn zij trots op. Hethon feeders zijn al vele jaren geschikt voor inzet in ATEX gebieden. De eisen worden echter steeds strenger. Ontwikkelingen die zij op de voet volgen om er voor te zorgen dat ze hieraan blijven voldoen.
Alleen daarmee ben je er nog niet. Ook het label op de machine, de manual, de anti statisch waarde van de hopper (=de flexibele binnenbak), de speciale ATEX as die de ATEX machines hebben. Elk detail dient te kloppen. Een heel tijdrovend en kostbaar proces. Mede omdat zij elke model van hun Feeder leverbaar willen hebben en houden in een ATEX uitvoering. In zowel stof als gas zones.
Naast de machine, dient bijvoorbeeld ook de administratie goed op orde te zijn. En het productieproces compleet beschreven, ignition hazard report, complete werktekeningen aangeleverd en de typeplaatjes kloppend. Zelfs de maximale dikte van een stoflaag op de machine en frame is beschreven in de manual. Door de steeds veranderende regelgeving is elke keer de eis voor certificering anders en een proces van vele maanden om elk detail weer kloppend te krijgen.

Wat maakt Hethon atex feeders anders dan andere Feeders.
Allereerst een speciaal frame en de onderdelen. Elk los onderdeel is geaard met special Litzen. De motoren die zij gebruiken zijn speciale, geschikt voor de gevraagde klasse stof of gas. Daarnaast speciale motoren geschikt voor gebruik met een frequentieregelaar. Een elektromotor wordt gekoeld door de fan achterop en heeft op iedere toerental een ander warmteopbouw en afdracht. Dit dient ook voor ieder klant op basis van het gewenste Hertz bereik vermeld te zijn op een tweede typeplaatje.

ATEX randapparatuur
Daarnaast levert HETHON de ATEX Feeder met een speciale anti statische flexibele hopper. Ook deze anti statische waarde is uitvoerig gemeten en getest door de notified body. Als laatste is de ATEX machine voorzien van een doorgaande aandrijfas uit één stuk. Dat over de machine. Natuurlijk gaat het verder. Om zo veilig mogelijk te werken is het ook zaak de oorzaken van gevaar zoveel weg te nemen. Oftewel zo stofarm mogelijk te werken. Ook bij de randapparatuur is daarover nagedacht bij HETHON. Denk aan het HETHON weegschalen en ATEX zakkenstortkabinet met geïntegreerde stofafzuiging. Hiermee kan de klant stofarm zakken legen die vervolgens door de Feeders uit gedoseerd worden.
Het zijn vaak de details en kleine dingen die al een groot verschil maken om zo stofvrij mogelijk te werken. Hethon feeders kunnen uitgerust worden met een T-nozzle. Dosering gaat dan niet meer vanuit en rechte doseerbuis, maar een gesloten systeem. Vaak in combinatie met een ATEX weegbellow of flexibel manchet tussen T-nozzle en bijvoorbeeld vat of invoerbuis.
Ook voor het doseren in ATEX omgeving is een Hethon feeder de meest veilige en juiste keuze.

Lees meer icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark