Gratis advies over procesinnovatie op Solids Antwerpen

icon.highlightedarticle.dark R&D
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Gratis advies over procesinnovatie op Solids Antwerpen

What’s new tijdens Solids Antwerpen 2018? Op materieel vlak zullen exposanten het beursmoment aangrijpen om verbeteringen van bestaande apparatuur en techniek voor het voetlicht te brengen. Op immaterieel vlak zal de beurs een sfeer van positivisme uitademen, zo verwacht ik.

Twee jaar geleden waren we net uit de crisis, toch was daar in de stortgoedsector nog weinig van te merken. Ook vorig jaar nog niet echt. Dat heeft met het anticyclische karakter van de markt te maken. Projecten liepen na het inzakken van de economie nog even door, pas tegen het eind van de recessie kwam de klad erin. De ervaring leert dat het bij een aantrekkende economie zo twee jaar duurt om de effecten daarvan terug te zien in onze branche.

We zitten nu volop in de opgaande fase. Ik merk vanuit berichtgeving dat er dit jaar ontzettend veel geïnvesteerd wordt in de sector. Ik krijg de laatste tijd veel meer berichten door over nieuwe projecten dan vorig jaar. Vaak uitbreidingen van productiecapaciteit, de vervanging van verouderde door nieuwe technologie om de output te verhogen en energie te besparen, en met regelmaat ook de oplevering van compleet vernieuwde installaties of zelfs hele fabrieken.

Opvallend ook is de stijging van het aantal automatiseringsprojecten. Door onder meer robotisering proberen solids-bedrijven knelpunten in het proces op te lossen, waardoor er binnen de bestaande configuratie een hogere capaciteit gehaald kan worden met minder kans op fouten. Nee, leveranciers hoor je niet klagen, of het moet de drukte zijn, waardoor wij ze moeilijk te pakken kunnen krijgen als we samen een reportage willen doen. Maar dat is een luxeprobleem. Ik hoor wel dat de beurs zijn bestaansrecht wat kwijt is, nu je alles snel online kunt vinden.

Maar is dat werkelijk zo? Juist door het overweldigende internetaanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Op de beurs staat alles wat nieuw is bij elkaar, word je snel bijgepraat door experts en kun je met eigen ogen zien of de techniek wel echt zo robuust en handig in het gebruik is. Steeds meer standhouders bieden u bovendien een virtuele tour aan, een enkeling in 3D. Erg leerzaam en verhelderend. Dat voegt echt wat toe aan een beursbezoek en kun je niet vanachter de pc of smartphone doen.

Het investeringsklimaat is gunstig, reden genoeg om u in Antwerpen (gratis!) te laten adviseren over hoe u uw proces kunt optimaliseren en innoveren. De preview in dit nummer en het beursmagazine van Solids Antwerpen – een samenwerking met Easyfairs – geven u alle informatie om het maximale uit uw beursbezoek te halen. Ga al deze fraaie technologie in het echt zien en laat u bijpraten! Dat is precies de meerwaarde van beurzen: netwerken en kijken en voelen aan technologie, en ervaringen delen met collega’s. Graag tot ziens in Antwerpen.

Meer zien icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark