Gpi levert geschraapte warmtewisselaar aan Protix

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Gpi levert geschraapte warmtewisselaar aan Protix

Bas Jürgens, COO bij insectenverwerker Protix, was nauw betrokken bij de aanschaf van een geschraapte warmtewisselaar die naast andere procesapparatuur wordt gebruikt voor de productie van Pureex, een hypoallergeen, vers ingrediënt dat dient als basis voor natvoer voor huisdieren. Protix koos voor de Kelstream geschraapte warmtewisselaar van Gpi De Gouwe. “Het is niet alleen een fijn innovatief bedrijf om mee samen te werken, maar het denkt ook mee over de best passende procesapparatuur.”

Insecten
Protix kweekt en verwerkt insectot kwaliteitsproducten zoals ProteinX, LipidX en PureeX. Deze producten komen tot stand met de nieuwste technologie en voorzien diervoeding van gezonde en duurzame ingrediënten. Ook het restproduct vindt zijn weg opnieuw in de voedselketen. Zo worden, insectenhuiden en uitwerpselen verwerkt tot een duurzame meststof genaamd Flytilizer. Door alle regelgeving mogen momenteel de meeste van Protix insectenproducten alleen nog maar gebruikt worden als bestanddeel voor diervoeding of als meststof, maar in de toekomst hoopt Protix de volledige voedselketen van mens en dier met hun unieke producten van dienst te kunnen zijn. Daarnaast beoogt Protix ook een groei in het aantal locaties wereldwijd om daarmee hun marktleiderschap te bekrachtigen in de wereldwijde insectenindustrie.

COO Bas Jürgens was nauw betrokken bij de aanschaf van de geschraapte warmtewisselaar – Kelstream – die naast andere procesapparatuur wordt gebruikt voor de productie van Pureex, een hypoallergeen, vers ingrediënt dat dient als basis voor natvoer voor huisdieren. “Gpi kwam in beeld bij de pilot van een proceslijn in onze vestiging in Dongen. Het contact tussen beide bedrijven verliep toen zo prettig dat we na deze proefopstelling Gpi in de arm hebben genomen voor het leveren van een geschraapte warmtewisselaar voor de locatie in Bergen op Zoom” vertelt hij.

Samenwerking
“De communicatie, feedback en respons met Gpi De Gouwe hebben wij als zeer goed ervaren en de Kelstream voldoet volledig aan alle verwachtingen” geeft Bas aan. De warmtewisselaar is een onderdeel van de Pureex productieproceslijn en wordt gebruikt voor een tweede koelfase van het product. Tevens zorgt de Kelstream voor homogeniteit van het product en voorkomt verstoppingen tijdens deze koelfase. “Na de levering konden wij de geschraapte warmtewisselaar gemakkelijk in gebruik nemen aan de hand van de bijgeleverde documentatie. Bovendien staat Gpi altijd stand-by mochten er zich onverhoopt problemen voordoen.” aldus Bas. “In het traject voorafgaand aan de aanschaf van het model F700 uit de Kelstream reeks is gebleken dat Gpi De Gouwe de kennis en kunde heeft van producten die zij ontwerpt en maakt” zo bevestigt hij. “Bovendien sluit de duurzaamheid van deze geschraapte warmtewisselaar prima aan bij de waarden van Protix.”

Wat de Kelstream uniek maakt
De Kelstream geschraapte warmtewisselaar heeft twee verwarmde of gekoelde oppervlakken die continu geschraapt worden. Hierdoor kan een groot verwarmd oppervlak worden behaald op een klein vloeroppervlak. Bovendien is de Kelstream uitgerust met een hygiënisch lipseal, die geen spervloeistof nodig heeft om het seal te laten functioneren. Indien nodig kan de seal van binnenuit gespoeld worden. Het seal is bovendien kostenefficiënt omdat alleen de slijtdelen vervangen hoeven te worden.

Over de klant
Protix werd in 2009 opgericht door Kees Aarts en Tarique Arsiwalla en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende insecteningrediënten-producerende onderneming. In 2020 won Protix de Dutch Innovation Award en werd daarmee erkend als het meest innovatieve Nederlandse bedrijf.
Met hun hoofdproducten en vernieuwende concepten als OERei en Friendly Fish draagt Protix bij aan een voedingssysteem in balans met de natuur.

Geschreven door

Gpi De Gouwe B.V.

Gpi De Gouwe is de Process Equipment divisie van de Gpi Group. Door samenvoeging van Gpi Process Equipment en Altermij-De Gouwe, heeft Gpi De Gouwe meer dan 70 jaar ervaring... Lees meer