Genomineerden PIP 2016 bekend

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Genomineerden PIP 2016 bekend

De negenkoppige jury van de Proces Innovatie Prijs (PIP) 2016 heeft op 21 juni j.l. uit 17 inzendingen drie genomineerden aangewezen: de Phoenix filterzak van Lampe Technical Textiles, de Flexline van Tetra Pak Processing Systems en de AwCP van Log5. Op 4 oktober a.s., de eerste beursdag van de Industrial Processing in Utrecht wordt de definitieve winnaar bekend gemaakt van zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs.

De drie genomineerden springen er volgens de jury duidelijk uit. De eerste met zijn speciale bodemafwerking van de filterzakken voor slangenfilters, de tweede met een manier om wei op een schonere manier te scheiden zodat dat ook nog kan worden vermarkt en de derde met een pasteurisatieoplossing van droge producten met behoud van productkwaliteit.

Hoewel het in sommige gevallen om nichemarkten gaat en de oplossing misschien niet direct voor veel klanten kansen biedt, gaven ‘een oplossing voor een bij ons bekend probleem’, ‘geen alternatieven op de markt (uniek/business potential)’, marktontvangst, mate van verandering ten opzichte van huidige oplossingen en procesgerichtheid de doorslag bij de jury om deze drie te nomineren.
De hele maand september 2016 kunt u mede bepalen wie op 4 oktober a.s. de publieksprijs in ontvangst mag nemen.

De nominaties nog even op een rij:
Lampe Technical Textiles: Phoenix filterzak
Korte filterzakken voor slangenfilters kunnen na de confectie binnenstebuiten worden gedraaid maar dit is niet mogelijk bij de lange zakken voor grotere procesfilters. Lampe Technical Textiles heeft een speciale constructiemethode uitgewerkt die maximale veiligheid biedt. Naast het versmelten van de lengtenaad wordt de bodem extra versterkt, waarna het uiteinde van de filterslang en de bodemrand naar binnen worden gewerkt en zodanig afgewerkt dat er geen losse vezels van het filtermateriaal naar buiten kunnen treden, niet naar buiten noch naar binnen. Dat maakt toepassing in gevoelige processen mogelijk, waarbij geen enkele verontreiniging van het product is toegestaan. De afwerking is bestand tegen zware pneumatische reinigingspulsen (6 bar) en vocht van CIP-reiniging.

Tetra Pak Processing Systems: Tetra Pak Flexline
Deze flexibele kaasproductielijn maakt het mogelijk is om elke batch een andere kaassoort of kaasformaat te produceren met minimaal tijd- en productverlies, gecombineerd met een reguliere hoge productiecapaciteit en lage manbehoefte. Tevens geeft deze productiemethode de mogelijkheid om nieuwe kaassoorten te maken die met reguliere methoden niet of slechts tegen hoge kosten mogelijk zijn. Dit met name doordat ingredienten toegevoegd kunnen worden aan de wrongel en niet zoals regulier aan het wei-wrongelmengsel waardoor minimale hoeveelheden verloren gaan naar de wei. Hierdoor blijft het overgrote deel van de vrijkomende wei vrij van ingrediënten (residuen) waardoor deze een hoge marktwaarde heeft als grondstof voor andere processen. Er wordt geen gebruik gemaakt van een reguliere pers, maar van vacuüm om de kaas te persen en te ontdoen van vocht. Hierdoor ontstaat een korst en een vaste structuur, maar ook een granulaire structuur is mogelijk.

De AwCP van Log5
Het AwCP (Water Activity Controlled Pasteurization) is een pasteurisatiemethode met bijbehorende machinelijn voor droge producten zoals noten en zaden. Hiermee blijft de productkwaliteit zoveel mogelijk behouden, terwijl de droge producten veilig voor consumptie zijn. Het proces kent drie stappen:conditioneren, pasteuriseren en koelen. Eerst wordt het product verwarmd tot een temperatuur waarbij er bij het pasteuriseren geen condensatie op het product ontstaat. Tijdens het pasteuriseren wordt het water aan het oppervlakte van het product direct in de vaste stof opgenomen, waardoor de pasteurisatie plaats vindt. Na pasteurisatie wordt het product zo snel mogelijk terug gekoeld, waardoor de houdbaarheid van het product toeneemt.
De productlijn biedt een natuurlijke (zonder chemische toevoeging of productverandering) oplossing om droge producten zoals noten en zaden te pasteuriseren met behoud van productkwaliteit.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark