Gemakkelijke big-bag-leging onder containment-voorwaarden

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
36 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Gemakkelijke big-bag-leging onder containment-voorwaarden

Het, JEL SmartCon ES, aansluitsysteem wordt vooral gebruikt wanneer gezondheid schadelijke en zeer agressieve stoffen, veilig moeten worden verwerkt: containment-systemen. Deze gesloten systemen verminderen niet alleen de uitstoot van stofdeeltjes in de omgeving van de installatie tot een absoluut minimum. Maar voorkomen ook dat ongewenste stoffen en vreemde voorwerpen van buitenaf in het productieproces terechtkomen en dit verontreinigen. Het nieuwe aansluitsysteem JEL SmartCon ES van Engelsmann voor de leging van big bags onder containment-voorwaarden kan worden gebruikt tot OEB 4, wat overeenkomt met een deeltjesconcentratie in de installatieomgeving van minder dan 10 µg/m3.

Naast de maximaal haalbare OEB (Occupational Exposure Band) is bedienbaarheid een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een containment-systeem. Iedere handmatig uit te voeren stap verhoogt het risico op bedieningsfouten, wat wederom kan leiden tot onderbreking van het containment. Daarom stond de eenvoudige en veilige bediening centraal bij de ontwikkeling van het gepatenteerde verbindingssysteem JEL SmartCon ES. Om het risico op bedieningsfouten tot een minimum te beperken, verloopt het aansluitings- en legingsproces van de JEL SmartCon ES grotendeels geautomatiseerd – alleen voor de bediening van het aansluitsysteem zijn een paar handelingen nodig. Om een nieuwe big bag aan te sluiten, hoeft de operator alleen maar de big bag uitloop over de legingseenheid te stulpen. Met een druk op de knop zakt de drukplaat naar beneden en fixeert de big bag uitloop met behulp van pneumatische afdichtingen stevig aan het dockingsysteem. Na de leging wordt de afvoer met een speciale sluittang afgebonden en met een folieschaar afgesneden. Zodra de nieuwe big bag zich in het losstation bevindt, wordt de uitloop ervan over het reeds afgebonden en afgesneden uitloop geplaatst en in de legingsmodule bevestigd. Pas nu kan de afgesneden big bag uitloop van de vorige big bag via een toegangsaansluiting aan de voorzijde veilig uit de legingsinrichting getrokken en verwijderd worden, zonder dat hier het containment hoeft te worden onderbroken.

Een bijzonderheid van het nieuwe Engelsmann-systeem is de optioneel aangeboden dichtheidstest die zelfs de kleinste beschadigingen aan de uitloop van de foliezak (inliner) van de nieuw aangesloten big bag herkent. Door middel van perslucht wordt een testdruk in de foliezak gegenereerd. Als de foliezak beschadigd is, zal de druk tijdens de test snel dalen. Het beschadigde gedeelte kan vervolgens worden gelokaliseerd en verzegeld. Pas wanneer het systeem geen snel drukverlies meer registreert, wordt de dichtheidstest als geslaagd beschouwd en kan de productstroom worden gestart door de big bag uitloop te openen. Als een schade aan de foliezak niet wordt gedetecteerd, kunnen productdeeltjes ongemerkt ontsnappen en zo de gebruiker in gevaar brengen. De dichtheidstest levert dus een directe bijdrage aan de veiligheid van de installatie en aan de handhaving van een constant hoog containment-level.

Het nieuwe containment-aansluitsysteem van Engelsmann kan worden gebruikt voor big bags met verschillende uitloopdiameters. De JEL SmartCon ES is standaard uitgevoerd in rvs. Optioneel zijn er diverse oppervlaktebehandlingen mogelijk. Tevens is het JEL SmartCon ES systeem ook leverbaar in een ATEX uitvoering.

Conclusie: Het aansluitsysteem, JEL SmartCon ES, voor het legen van big bags zorgt voor een hoge mate van containment en biedt tegelijkertijd veiligheidsfuncties zoals de dichtheidscontrole van de foliezak en de geautomatiseerde bediening, waardoor de kans op bedieningsfouten vrijwel nihil is. Door de hoge automatiseringsgraad en de eenvoudige bediening kunnen verpakkingswissels in zeer korte tijd worden uitgevoerd, ook onder containment-voorwaarden.

Meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Gemakkelijke big-bag-leging onder containment-voorwaarden

J. Engelsmann AG

Engelsmann AG levert hét proces voor alle soorten stortgoederen. Sinds 1873 bieden wij proces technische oplossingen voor alle soorten stortgoed. Ons leveringsprogramma omvat zeefmachines, Big Bag vul- en losinstallaties, mixers... Lees meer