Geen doorstart voor Thermphos in Vlissingen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Geen doorstart voor Thermphos in Vlissingen

Er komt geen doorstart van fosforproducent Thermphos in Vlissingen. Volgens de curatoren is de kans `minimaal` dat er nog een koper geïnteresseerd zou zijn in het bedrijf in Zeeland.

Bij Thermphos werkten tot november vorig jaar 430 mensen. Voor de werkgelegenheid in Vlissingen is dit slecht nieuws, zo stellen de curatoren in een verklaring. Voor de dochterbedrijven in het buitenland is wel interesse. De curatoren verwachten vandaag een van de buitenlandse ondernemingen te kunnen verkopen.

Hoop
Ongeveer zeventig medewerkers hielden de fabriek de afgelopen twee maanden open. Zij zijn vanmorgen geïnformeerd. Volgens Liliane Schoone van FNV Bondgenoten reageerden zij `ontgoocheld`. `Iedereen hoopte op een doorstart. Het leek zelfs te lukken, want er was interesse vanuit Kazachstan.`

Curator Ronald van den Bos zegt dat er in Vlissingen niets meer geproduceerd wordt, maar dat er nog wel bedrijfsbrandweer- en beveiliging is. Maar `het is de vraag hoe lang we dit kunnen betalen`. Hij wil daarover in gesprek met de provincie en de gemeente.

Fosfor
Eerder berichtte RTL dat de ontmanteling van de fabriek vele honderden miljoenen zou kosten omdat op het terrein licht radioactief materiaal zou liggen. Het rijk zou voor de opruimkosten opdraaien. De curatoren hebben een nieuw milieu-onderzoek laten doen. Daaruit blijkt volgens betrokkenen dat het opruimen van de fabriek in Vlissingen vele tientallen miljoenen zou kosten.

In Vlissingen werd fosfor geproduceerd. Die fosfor werd vooral geleverd aan de dochterondernemingen. Nu die worden verkocht is er geen interesse meer voor fosfor uit Vlissingen. Tot gisteravond hadden de curatoren nog de hoop dat ook het bedrijf in Vlissingen kon worden verkocht.

Lees meer icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark