FutureCarbonNL

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: FutureCarbonNL

FutureCarbonNL heeft een projectvoorstel ingediend bij het Nationaal Groeifonds van ruim € 1,4 miljard om in Nederland een internationaal toonaangevende carbontech-sector op te bouwen. FutureCarbonNL is een samenwerkingsverband van universiteiten, kennisinstellingen, startups, mkb, industrie en het ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat.

De inzet is de uitrol van een 10-jarig programma om methodes en technieken te ontwikkelen waarmee uit CO₂ en CO nieuwe materialen, voeding en brandstoffen gemaakt kunnen worden: Carbon Capture and Utilization (CCU) in jargon. Er hebben zich nu al meer dan 50 partijen aangesloten met eerste voorstellen, daar moeten er nog meer bij komen.

CCU kan – als de innovaties van de grond komen – een interessant verdienmodel worden, schat Martijn de Graaff, manager Industriële Transformatie bij TNO, in. Geraamd wordt dat er rond 2050 jaarlijks ruim € 2,5 miljard verdiend kan worden door export van technologie, het bouwen van fabrieken en apparatuur, en productie met CCU in eigen land. Na de zomer neemt het kabinet een besluit over de honorering van de aanvragen.

Meer informatie icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark