Extractieschroef voor compost vergistingstanks

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Extractieschroef voor compost vergistingstanks

Aan het bedrijf OWS uit Gent zal Van Beek eind september opnieuw specifiek ontworpen extractieschroeven leveren voor het onttrekken van vergist afval uit een DRANCO vergistingstank. Ditmaal zal de installatie in Polen gebruikt gaan worden.
OWS (Organic Waste Systems) is wereldleider in de engineering en exploitatie van biogasinstallaties voor vaste- en halfvaste organische substraten en verstrekt advies bij afvalbeheer. Het door hen ontwikkelde DRANCO proces is één van de meest efficiënte en bewezen technologieën voor anaërobe vergisting van huishoudelijk afval.
Het geproduceerde biogas wordt gebruikt om elektriciteit, warmte of stoom op te wekken.
De door Van Beek ontworpen extractieschroeven bevinden zich onderaan de vergistingstank en verwijderen de uitgegiste massa. In de vergistingstank zelf bevinden zich geen bewegende, mechanische componenten. De vergistende massa is daarvoor te pasteus en verplaatst zich enkel gravitair naar beneden, afhankelijk van de snelheid waarmee het uitgegiste residu onderaan de digestor (vergistingstank) door de schroeven wordt onttrokken.
Het biogas dat zich in de digestor ontwikkelt, rijst spontaan omhoog door de poriën en wordt via gasleidingen in het dak naar de biogasverwerking afgevoerd.
Na 48 tot 72 uur bereikt het gistende materiaal de conische uitlaat van de vergistingstank waar het wordt verwijderd met behulp van kokertransporteurs in cascade opstelling. Dit met een capaciteit van 40 m³/uur tot 100 m³/uur afhankelijk van de grootte van de vergistingstank.
Een vergistingstank heeft een volume van 500 m³ tot 3500 m³ afhankelijk van de capaciteit van de installatie. Een zware uitvoering van extractieschroeven is daardoor nodig om de hoge druk van de massa in de tank te kunnen weerstaan. De roestvaststalen kokertransporteurs zijn uitgevoerd met zware pakkingen, flenzen en roestvaststalen glandhuizen en kunnen een overdruk van 3 tot 5 Bar weerstaan.

Geschreven door

Logo van:Extractieschroef voor compost vergistingstanks

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer