Explosieveilige ATEX zone 1 airconditioner

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Explosieveilige ATEX zone 1 airconditioner
Article image of: Explosieveilige ATEX zone 1 airconditioner
Article image of: Explosieveilige ATEX zone 1 airconditioner
Article image of: Explosieveilige ATEX zone 1 airconditioner

Artidor Explosion Safety B.V. levert al sinds jaar en dag explosieveilige airconditioners voor gebruik in gebieden waar door het vrijkomen van gassen, dampen of nevels een explosieve atmosfeer kan ontstaan. Denk daarbij aan de offshore en scheepvaart, de petrochemie en aan de farmaceutische industrie. De airconditioners worden gebruikt in kraancabines, manschappenverblijven (Temporary Living Quarters of TLQ’s) en bij de opslag van chemicaliën. Deze units worden niet alleen in Europa ingezet maar ze gaan ook steeds vaker naar het Midden en Verre Oosten.

Om klanten in deze verre landen goed te kunnen helpen moesten een aantal problemen worden opgelost. Zo is het er vaak een heel stuk warmer dan in Europa en liggen de temperaturen overdag ruim boven de 50 graden Celcius. De Europese airconditioners zijn daar duidelijk niet op ontworpen. Daarnaast liggen de eisen die aan explosieveilige apparatuur gesteld worden een flink stuk hoger. Om er namelijk zeker van te zijn dat geleverde apparatuur ook door een onafhankelijke partij beoordeeld en goed bevonden is, wordt gecertificeerde apparatuur voor gebruik in zone 1 voorgeschreven. Omdat geen enkel product aan deze specifieke combinatie van eisen en wensen voldoet, heeft Artidor besloten deze units zelf te gaan ontwikkelen en produceren.

Alles wat je aan boord van een boor- of productieplatform wilt repareren moet veelal per helikopter worden ingevlogen. Dan kun je het je niet permitteren om een airco te leveren die na een paar jaar de geest geeft of door een paar spetters zeewater begint te roesten. Dat vraagt om het best denkbare product voor vele zorgeloze jaren aan boord. De AR-050 is niet voor niets opgebouwd uit 2 tot 3 mm RVS 316 en zijn alleen de meest betrouwbare componenten ingezet.

Het eindresultaat is een zeer robuuste airconditioner die door zijn modulaire opzet van extra functies kan worden voorzien. In de standaard uitvoering kan de machine alleen koelen maar het verwarmen is als optie beschikbaar. Daarnaast kan de unit van een watercircuit worden voorzien, bestaande uit een waterpomp, reservoir, warmtewisselaar en flowbewaking. Hiermee ontstaat een waterkoeler die bij uitstek geschikt is voor proceskoeling of verwarming. Daarbij blijft het koudemiddelcircuit beperkt tot de buitenunit en er hoeft dus niet meer gesoldeerd te worden.

De besturing is ondergebracht in een onderhoudsvrije, drukvaste (Ex d) behuizing. Een moderne PLC controleert alle temperaturen en drukken en zorgt voor een stabiele regeling van de ruimte- of procestemperatuur. De elektrische aansluitingen bevinden zich in een makkelijk toegankelijke verhoogd veilige (Ex e) aansluitkast.

De AR-050 voldoet aan alle ATEX en IECEx eisen voor gebruik in zone 1 en is er in vermogens vanaf 5 kW in stappen oplopend tot 15 kW. De units kunnen eenvoudig gecombineerd worden en op verzoek kan de reeks worden uitgebreid.

Meer zien icon.arrow--dark

geschreven door

Artidor Explosion Safety B.V.

Artidor Explosion Safety B.V. is opgericht in 1986 en een internationaal opererende onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van explosieveilige producten, veelal op basis van bestaande producten. Een deel... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer