Europese Investeringsbank leent 400 miljoen voor MKB

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Europese Investeringsbank leent 400 miljoen voor MKB

Europese Investeringsbank leent 400 miljoen euro aan de Rabobank, ABN AMRO en Friesland Bank ter ondersteuning van het Nederlandse MKB

De Europese Investeringsbank, de lange-termijn kredietinstelling van de Europese Unie, stelt 400 miljoen euro ter beschikking voor investeringen door kleine en middelgrote ondernemingen in heel Nederland. Later vandaag zullen vertegenwoordigers van de Europese Investeringsbank twee kredietovereenkomsten ondertekenen van ieder 150 miljoen euro met de Rabobank en ABN AMRO. Dit volgt op een MKB-financieringspakket van EUR 100 miljoen voor Friesland Bank vorige week.

Nederlandse bedrijven zullen profiteren van de betrokkenheid van de Europese Investeringsbank door middel van een lagere rente of een upfront cash betaling. De ondersteunende kredieten van de Europese Investeringsbank kunnen 100% van de investeringenkosten van een individuele onderneming financieren, tot een maximum van 12,5 miljoen euro per project.

Tussen 2008 en 2010 heeft de Europese Investeringsbank 30 miljard euro verstrekt aan 160.000 kleine en middelgrote ondernemingen in heel Europa om hun groei op lange termijn te ondersteunen in moeilijke economische tijden. De ondertekeningen van vandaag markeren een nieuwe ronde in de EIB financiering voor het Nederlandse MKB via de vaste partners Rabobank en ABN AMRO, nu eerdere EIB leningen in hun geheel zijn toegewezen aan het MKB.

De vorige Europese Investeringsbank kredieten voor het Nederlandse MKB hebben investeringen ondersteund in de landbouw, voeding, industrie en middenstand, met een gemiddelde toewijzing per bedrijf van bijna EUR 1 miljoen. De meeste bedrijven die van de Europese Investeringsbank steun ontvingen hadden minder dan 10 werknemers.

In de afgelopen 5 jaar heeft de Europese Investeringsbank 6,5 miljard euro voor projecten in Nederland ter beschikking gesteld. Hierbij ging het om leningen voor vervoer, energie, water, gezondheidszorg en onderwijs, alsmede steun voor het MKB.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark