EHEDG magneetfilter met CIP reiniging

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
33 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: EHEDG magneetfilter met CIP reiniging

Het recent door Goudsmit Magnetics op de markt gebrachte EHEDG magneetfilter is speciaal ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit hygiënische filter is geschikt voor CIP (Cleanin-Place) installaties ; de magneet kan pneumatisch worden bediend waardoor het filterhuis voor reiniging niet geopend hoeft te worden. Het filter is opgebouwd uit Neodymium magneten die zorgen voor een effectieve separatie van zeer kleine ferro delen vanaf 15µm , zwak magnetische deeltjes en zelfs ijzerstof uit kleverige stoffen zoals chocolade, pasta’s, poeders of vruchtensappen. De magneet heeft een maximale fluxdichtheid van 11.300 gauss op de staaf en verwijdert genoemde deeltjes uit zowel vloeibare als poedervormige producten. Het volledige systeem is vervaardigd uit RVS 316, glad afgewerkt (Ra≤0.4ųm) en is EHEDG gecertificeerd.

CIP reiniging (Clean-in-Place)
Het reinigen van de magneet geschied automatisch. Wanneer de productie wordt gestopt kan de magneet uit de productstroom worden “geblazen”, op dit moment kunnen de gevangen ferritische delen worden weggespoeld d.m.v. spoelcyclus. Dit gebeurt om te voorkomen dat de gevangen delen elders in het proces alsnog in het product komen. Na de spoelcyclus is het magneetgedeelte gereed voor de complete CIP-cyclus. Het huis is zo geconstrueerd dat er na reiniging geen product achter blijft. (Zie animatie op youtube). Het magneetfilter is inzetbaar in buizen c.q. pijpleidingen in de voedingsmiddelensector en dient ter ontijzering van producten die onder druk getransporteerd worden. Zelfs de kleinste ijzerdeeltjes zijn op deze manier uit kleverige stoffen (chocolade, pasta’s, poeders of vruchtensappen) te filteren; deze deeltjes worden normaal weer door de grondstoffenstroom meegesleurd. Het plaatsen van een metaaldetector lost het ferro-probleem niet op omdat deze de kleinere metaaldelen niet kan herkennen.

Het hygiënische magneetfilter is leverbaar in 5 standaardafmetingen ( Ø 50 – 125 mm), heeft een standaard buisaansluiting en kan ook met andere reinigingsmogelijkheid worden geleverd: Manueel, waarbij de met een extractor omhulde magneetstaven gemakkelijk door operators uit elkaar te trekken zijn. Dit filter is echter niet EHEDG gecertificeerd.

Geschreven door

Goudsmit Magnetic Systems B.V.

Goudsmit magnetics; Driven by magnetism since 1959 Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer