Efficiënte vacuümvoorziening voor vleesverwerkende bedrijven

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Efficiënte vacuümvoorziening voor vleesverwerkende bedrijven

Een geïntegreerd verpakkingsconcept dat een hygiënische, betrouwbare, snelle en efficiënte verpakking van producten garandeert, vormt een belangrijk onderdeel in de productie van vlees- en worstproducten. Daarom werken innovatieve vleesverwerkende bedrijven continu aan het optimaliseren van hun productieprocessen en om hun verpakkingslijnen op de best mogelijk manier in het algemene proces te integreren. Het kiezen van de juiste vacuümgeneratiesystemen beïnvloedt de operationele betrouwbaarheid en de economische efficiëntie van het verpakkingsproces aanzienlijk. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de productiehoeveelheden zijn er een aantal opties voor vacuümvoorziening.

Het vacuümverpakken van vlees- en worstproducten biedt voordelwn: doordat de lucht uit de verpakkingen onttrokken wordt, neemt het zuurstofgehalte drastisch af. Dit verlengt de houdbaarheid. Daarnaast is vacuümverpakken hygiënisch en biedt het de mogenlijkheid om producten aantrekkelijk te presenteren. Er zijn tal van vacuümverpakkingsmachines verkrijgbaar op de markt. Los van het ontwerp of het formaat hebben al deze verpakkingsmachines één ding gemeen: voor alle machines moet er vacuüm gegenereerd worden. Dit kan via een geïntegreerde of een aparte vacuümpomp. Andere alternatieven zijn centrale vacuümvoorzieningssystemen waaraan meerdere verpakkingsmachines zijn aangesloten.

Geïntegreerde vacuümpomp
Normaal gesproken is de vacuümpomp geïntegreerd of als aparte pomp in de directe omgeving van de vacuümverpakkingsmachine opgesteld – of dit nu een verpakkingsmachine met vacuümkamer, een tray sealer of een thermoformingverpakkingsmachine is. Er worden bijna altijd oliegesmeerde draaischuifvacuümpompen gebruikt. De nieuwste generatie vacuümpompen van Busch is geoptimaliseerd waardoor er 20% op energie bespaard kan worden.

Gedeeltelijke centralisering
Met gedeeltelijke centralisering worden draaischuifvacuümpompen uit de werkelijke verpakkingsruimte gehaald en geïntegreerd in een centraal prevacuümsysteem voor alle verpakkingsmachines op een aparte kamer. Droge, olievrije vacuümboosters worden direct in de verpakkingsmachines geïnstalleerd en met een buizensysteem aangesloten op het centrale prevacuümsysteem. Gedeeltelijke centralisering betekent dat de draaischuifvacuümpompen uit de productieruimte worden verwijderd, waardoor er geen gevaar meer bestaat op de uitstoot van aerosols. Een gedeeltelijk gecentraliseerd systeem is altijd zinvol als twee tot maximaal vijf thermoformingverpakkingsmachines in een ruimte dicht bij elkaar staan.

Centrale vacuümvoorziening
Een volledige centralisering van de vacuümvoorziening is een economisch haalbare optie als er zes of meer verpakkingsmachines gebruikt worden. Als de vacuümvoorziening van een gedecentraliseerd naar een gecentraliseerd systeem wordt omgezet, kunnen bestaande vacuümpompen in het nieuwe gecentraliseerde systeem worden geïntegreerd waardoor er op investeringskosten bespaard kan worden. Ook de koelbehoeften voor het airconditioningsysteem verminderen vanwege het feit dat alle vacuümpompen zich buiten de verpakkingsruimte bevinden. Dit verbetert het totale energieverbruik ten gunste van een gecentraliseerd systeem.

Samenvatting
In systemen met twee of meer vacuümverpakkingsmachines moet de operator rekening houden met hoe het vacuüm wordt gegenereerd. Ze moeten niet vergeten dat de productie ook vacuüm vereist dat eveneens vanuit een centrale vacuümvoorziening kan worden toegevoerd. Vanwege de verschillende vacuümniveaus en pompsnelheden voor de vacuümtoepassingen moet een vacuümspecialist de actuele situatie nauwkeurig analyseren en op maat gemaakte oplossingen bieden. Al tientallen jaren heeft dr. ing. K. Busch GmbH zijn klanten over de hele wereld ondersteund bij het ontwerpen en produceren van centrale vacuümvoorzieningen en adviseren en berekenen de specialisten van Busch welke vacuümoplossing het meest economisch en technisch haalbaar is.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Efficiënte vacuümvoorziening voor vleesverwerkende bedrijven

Busch B.V.

Busch B.V. in Woerden biedt vacuüm- en overdrukoplossingen voor alle markten. Van individuele vacuümpompen, blowers en compressoren tot maatwerk vacuümsystemen. Wij maken de vertaling van uw proces naar de juiste... Lees meer