Bij filterinstallaties komt veel kijken, legt ontstoffingsspecialist Robert Tiesma van Transtech uit. Maatwerk is geboden, een feilloze performance en een doordacht gebouwd en ATEX-proof systeem. Het vakmanschap schuilt in de technische details. Over de allround filterinstallatie.
Duurzaamheid en circulariteit zijn de buzzwoorden van dit moment. Maar voor Transtech Industrieservice betekenen ze gewoon serious business. “Als we een nieuwe filterinstallatie voor klanten bouwen”, zegt ontstoffingsspecialist Robert Tiesma van Transtech, “dan bieden we meteen de mogelijkheid aan de bestaande installatie in te nemen. Dat sluit prima aan bij de circulaire gedachte en zo ontzorgen we onze klanten. De vraag naar deze installaties groeit. Ook startende bedrijven zijn geïnteresseerd.”
Nichemarkt
Onder het label Eurofilter levert het in 1993 opgerichte Transtech een gamma van ontstoffingsinstallaties aan eindgebruikers in de procesindustrie, van de chemie, de food en de feed tot de beton- en cementindustrie. Jaarlijks verlaten een kleine honderd filterinstallaties de assemblagehal van het bedrijf in Moordrecht. Voor wat betreft afzuigcapaciteit lopen de ontstoffingssystemen uiteen van 500 tot 50.000 m3/uur, met uitschieters tot 80.000 m3/uur. Tiesma licht toe: “We bevinden ons in een nichemarkt waarbij we de installaties zelf ontwerpen, produceren, installeren en onderhouden. Hiermee onderscheiden we ons in de markt.”
Maatwerk
Het voordeel van maatwerk is volgens Tiesma dat in en om de filterinstallatie tal van vernuftige technieken gecombineerd kunnen worden, waardoor de installatie in veel gevallen een procesgelieerde installatie wordt. “Het voordeel is dat de klant met één investering een combinatie krijgt van betere arbeidsomstandigheden en milieuaspecten én diverse procesverbeteringen. Ook is in veel fabrieken vaak maar beperkt ruimte om een installatie te plaatsen. Dankzij de speciale bouw van onze filtersystemen weten wij die ruimte bijna altijd wel te vinden.”
Kennis
Een brede kennis van de productieprocessen in de verschillende sectoren en de stofeigenschappen van producten vormt altijd de basis voor het installatieontwerp. “Hoogwaardige kennis van ontstoffingstechnologie is de toegevoegde waarde van ons bedrijf. We hebben een vast team van zo’n 23 ervaren medewerkers. Zo kunnen we onze klanten garanderen dat de geleverde filterinstallaties optimaal hun werk doen.”
“Een veel voorkomend probleem is een slecht functionerende filterinstallatie, die met een te hoge filterbelasting is ontworpen”
Ontstoffingsspecialist Robert Tiesma van Transtech
Filterbelasting
Bij het ontwerp van filterinstallaties komt vandaag de dag meer kijken dan je zo zou verwachten, aldus Tiesma. Een veelvoorkomend probleem, geeft hij als voorbeeld, zijn slecht functionerende filterinstallaties, die met een te hoge filterbelasting zijn ontworpen. “Te hoge filterbelasting wil zeggen dat er te veel lucht – uitgedrukt in kubieke meters – per vierkante meter filteroppervlak per tijdspanne door het filter getrokken wordt”, legt Tiesma uit. “Wij zien in de markt dat er verschillende partijen zijn, die denken dit te kunnen ondervangen door andere typen filters toe te passen met een groter filteroppervlak, zoals patroonfilters of filterelementen. Dat geeft inderdaad een groter filteroppervlak, maar vervolgens denken gebruikers vaak dat ze het filtersysteem dan weer met een flink grotere afzuigcapaciteit kunnen laten functioneren. En dan gaat het mis en raken de filters in korte tijd verstopt. Dit gebeurt heel vaak.” De kunst, aldus Tiesma, is de juiste capaciteit te vinden. “Hoe wij dat doen? Nou, dat is het geheim van de smid. Maar we hebben al veel bedrijven kunnen helpen.”
Inspectie
Een van de belangrijkste elementen van een goed werkende filterinstallatie zijn verder inspectie en onderhoud. Tiesma: “We hebben hier een aparte service- en onderhoudsafdeling voor. Stel dat je in een bedrijf zo’n tachtig filterinstallaties hebt. Als in het gros hiervan lekkages zijn in het persluchtreinigingssysteem, betekent dat een aanzienlijk energieverlies. De kosten van de verspilde perslucht staan in schril contrast met wat bedrijven aan inspectie en onderhoud kwijt zijn. Zaak voor onze klanten is dat filterinstallaties goed blijven functioneren met een hoge stofafscheidingsefficiëntie.”
“Persluchtbesparing is absoluut een must, anders kom je nauwelijks meer binnen bij klanten”
Ontstoffingsspecialist Robert Tiesma van Transtech
Eisen
Tel daarbij op de eisen die tegenwoordig gesteld worden, zoals de ATEX-norm en -richtlijnen. Vanwege de ATEX-regelgeving neemt de vraag naar explosie-beveiligde filterinstallaties toe. Ook hier is het van belang de juiste techniek te vinden om eventuele stofexplosies veilig af te voeren of te onderdrukken, verduidelijkt Tiesma. “Als er voldoende vrij volume is in een fabriekshal, kun je uit de voeten met een filterinstallatie, die in de hal is geplaatst en is voorzien van een explosieonderdrukker, om stofexplosies daar op een veilige wijze op te vangen. Het alternatief zijn explosiepanelen die de explosie naar buiten af kunnen voeren.” Een belangrijk punt is ook het aanbrengen van een ATEX-terugslagklep in de aanzuigleiding, benadrukt Tiesma, die bij een stofexplosie dicht gaat om voortplanting van de explosie in het leidingwerk te voorkomen. “Het luistert allemaal heel nauw, weten we, en je moet telkens de beste oplossing vinden. Veiligheid gaat immers voor alles.”
Persluchtbesparing
Een andere, toenemende behoefte bij bedrijven die Tiesma signaleert, is de wens om te besparen op het verbruik van de perslucht die wordt gebruikt voor het reinigen van het filtermedium in de filterinstallatie. “Persluchtbesparing is absoluut een must”, zegt Tiesma. “Als je daar geen aantrekkelijke oplossing voor kunt bieden, kom je nauwelijks meer binnen bij klanten.” Transtech heeft er in de eigen bedrijfskeuken op doorontwikkeld en past in zijn filtersystemen een kunststof membraanklep toe, die in een fractie van een milliseconde een kort en efficiënt persluchtshot geeft. Vergeleken met het traditionele trage rubberen membraan scheelt dat tot wel 60% in het persluchtverbruik, aldus Tiesma. ●