Een 6 beds extruder voor Mentos

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Een 6 beds extruder voor Mentos
Article image of: Een 6 beds extruder voor Mentos

°Celsius heeft, in samenwerking met Perfetti Van Melle Benelux BV uit Breda, een 6 beds extruder ontworpen voor het verwerken van deeg. Hierbij zijn alle reinigings- en verwarmingsmogelijkheden op een zo compact mogelijke manier verwerkt in één machine.

Mentos is een populair snoepje dat over de hele wereld wordt verkocht en al bestaat sinds de jaren vijftig. Het is verkrijgbaar in vele smaken, waarvan munt en gemengd fruit het meest voorkomen. Mentos is bekend om zijn karakteristieke smaak en de unieke kauwbare textuur, Mentos heeft een krakend omhulsel en zachte kauwbare kern.

Het productieproces van Mentos is strikt geheim, maar graag lichten we een tipje van de sluier op over de ontworpen 6 beds extruder. Deze machine is door °Celsius ontworpen volgens het pakket van eisen van Perfetti Van Melle.

De schroeven in de extruderbak persen deeg door de uitloop naar buiten in lange strengen. De 6 uitlopen zijn voor 6 verschillende productielijnen en kunnen onafhankelijk bediend worden, hierdoor is het voortaan mogelijk om verschillende smaken deeg naast elkaar te persen.

Het deeg dient op temperatuur te blijven. Hiervoor stroomt water van 40 graden door de dubbelwandige delen van de machine. De extruderbak is voorzien van een teflon coating zodat het deeg niet aan de wand kan kleven.

Een goede en eenvoudige reiniging was één van de eisen van Perfetti Van Melle. Voor het reinigen stroomt de gehele machine vol met water dat verwarmd wordt door de machine zelf. Het warme water weekt de bak en schroeven schoon en stroomt daarna samen met de resten weg via een direct aangesloten afvoer.

De 6 beds extruderbak is erg belangrijk in het productieproces van Mentos. Om zo min mogelijk productieverlies te lijden, moest de installatie, de ombouw en het testdraaien plaatsvinden tussen kerst en nieuwjaar. Met maar enkele dagen ter beschikking betekende dat voor °Celsius een exacte levertijd en `faillure no option`.

Perfetti Van Melle is een wereldwijd opererende snoepgoedfabrikant. Het bedrijf is in 2001 ontstaan nadat het Italiaanse Perfetti S.p.A. Van Melle NV overnam, hiermee werkte Van Melle al sinds 1979 samen. De hoofdkantoren van Perfetti Van Melle zijn hierdoor te vinden in het Italiaanse Lainate en het Nederlandse Breda.

De samenwerking met Van Beek/°Celsius bestaat nu ondertussen al een kwart eeuw! Over het laatste project met de 6 beds extruder vertelt de heer John Boeren, Projectleider TD Bereiding bij Perfetti Van Melle. `Het gaat hier om een machine, die volledig volgens onze specificaties door °Celsius is ontworpen. Alle spoel- en verwarmingsmogelijkheden zijn verwerkt in één machine en zo compact mogelijk. Met de vorige machine werkten we al zo’n 20 jaar en deze moest vervangen worden. We hebben toen een heel pakket van eisen opgesteld vanuit zowel engineering, productie als schoonmaak. Deze eisen en wensen hebben we samen met °Celsius vertaald in deze unieke machine. De samenwerking verliep hierbij perfect!`

Geschreven door

Logo van:Een 6 beds extruder voor Mentos

Van Beek

Van Beek uit Drunen is de specialist op het gebied van hoogwaardige roestvaststalen schroeftransportsystemen en levert deze wereldwijd met name aan de chemische-, farmaceutische-, milieu- en voedingsmiddelenindustrie. Van Beek ontwerpt... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer