Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Powtech
Na ruim drie jaar was er weer een Powtech. De Duitse vakbeurs voor de poeder- en stortgoedindustrie focuste op alle facetten van duurzaamheid, van energiezuinige machines tot de processing van plantaardige producten. Nederlandse exposanten vertellen.
Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Powtech
“Energiebesparing is zeker een trend”, wijst manager Ruud Nanninga naar de conische menger op de hoek van de stand van Heilig Mixing Technology. De menger, die 25.000 liter product binnen 12 minuten kan mengen, is een factor 10 energiezuiniger dan andere mengers (2 Watt/kg product). Het energiezuinige, legt Nanninga uit, zit hem in het werkingsprincipe. De inwendige schroef stuwt het product omhoog en als gevolg van de zwaartekracht valt het weer naar beneden. “Dat levert een lager energieverbruik op dan horizontale lintmengers. We zien de belangstelling voor onze conische mengers toenemen, en energiekosten spelen daar zeker in mee.”
Bij Ventilex constateert salesmanager Erik Blomjous dat de markt niet meer voor standaard fluidbeddrogers kiest, maar voor duurdere systemen met extra energiebesparende functionaliteiten, zoals verdampend koelen, condenserende warmtewisselaars en warmtepomptechnieken. “Door de stijgende energieprijzen is dit soort systemen opeens competitief.
Veel nieuwe technieken zijn ook geschikt om bestaande installaties mee op te waarderen.” Het bedrijf zette onlangs een belangrijke stap op de Duitse markt. Zo heeft Onderzoeksinstituut voor voedingstechnologie DIL een Ventilex fluidbeddroger aangeschaft. De droogtechnologie is zeer geschikt voor het drogen van TVP (‘texturized vegetable proteins’, geëxtrudeerde plantaardige producten). “Een erkenning van onze technologie in Duitsland”, glundert Blomjous.
Tema Process springt nadrukkelijk in op de vraag naar machines die niet langer op fossiele brandstoffen drogen. Het bedrijf bedient bedrijven in de mineralen-industrie met enorme wervelbeddrogers. “Het drogen van zand gaat met duizenden tonnen per uur”, vertelt salesmanager Koen Egberts in de stand van Tema. “Dat kost ontzettend veel energie. Om deze bedrijven een alternatief te bieden voor gas hebben we een fluidbeddroger met een warmtepomp ontwikkeld. De eerste droger hebben we al aan een klant geleverd.”
De Hosokawa Micron Groep toont het complete palet van procesoplossingen op het gebied van poeder- en deeltjestechnologie op de stand. De expertises malen en classificeren, mengen, drogen, agglomereren en containment zijn integraal in een 3D-systeem weergegeven. “We presenteren hier onze key technology”, vertelt marketing-coördinator Barbara Smeitink.
“Powtech is een prima gelegenheid om onze relaties live te spreken. Door corona hebben we daar lange tijd de gelegenheid niet voor gehad.” Het bedrijf wil tastbaar maken wat het voor klanten en de samenleving betekent. Illustratief is het paneel dat achter de met veel prijzen bekroonde elektrische racewagen Starkstrom Augsburg in de stand staat. “Aan alle onderdelen – van de banden en kabels tot aan de elektrische motor – is onze technologie te pas gekomen”, wees Smeitink. “Zo is in één oogopslag het brede toepassingsgebied van Hosokawa-technologieën te zien.”
Lindor richt zich op Powtech met zijn industriële mixers specifiek op ‘gentle mixing’, legt process engineer Duncan de Voogt uit. “We hebben een mengtechnologie ontwikkeld die producten mooi en intact houdt en versmering in de mixer voorkomt.” De mengers van het bedrijf maken namelijk van natuurlijke zwaartekracht gebruik, waardoor het product vrij rondloopt in de menger zonder wrijving en er een efficiënte ‘gentle’ menging ontstaat en een homogeen product.
De mengtijden zijn kort – twee tot vijf minuten – met een laag energieverbruik (< 1 Watt/kg), aldus De Voogt. Producten kunnen snel en zonder degradatie worden gemixt. De Powtech-bezoekers uit onder meer de chemie zijn een belangrijke doelgroep. “Onze technologie heeft veel te bieden bij het produceren van katalysatoren, batterijpoeders en polymeren.”
In de stand van DMN-Westinghouse heeft Mariska Kleiss intussen niet te klagen over de aanloop. “Bezoekers komen met gevarieerde vragen naar ons toe.” De rode draad, geeft de marketingmanager van het bedrijf aan, zijn de behoeften in de industrie om aan de steeds strengere veiligheids- en hygiëne-eisen in met name de food te voldoen. Het paradepaardje in de stand is de roterende MZC-II sluis, die aan twee zijden is te openen voor een nog grondiger reinigingsbeurt.
De ingrijpend verbeterde doseersluis is de afgelopen twee jaar met goed resultaat bij een aantal zuivel- en cosmeticafabrikanten in bedrijf. Binnenkort introduceert het bedrijf een model dat aan één kant voor onderhoud is te openen. Als tweede prijkt de wisselklep PTD II in de stand, die op dit moment veel aftrek vindt in een verscheidenheid van industrietakken. Ook dat is te danken aan zijn onderhoudsvriendelijk eigenschappen, aldus Kleiss.
Ook Arjan Visscher van Indus Bulk Logistics is goed te spreken over de ‘kwaliteit’ van de bezoekers die zijn stand binnenliepen. “Er komen serieuze mogelijkheden uit voor nieuwe projecten.” Het bedrijf maakt nog steeds goede sier met zijn Indus Neva stapelbare bigbag-systeem. Hiermee is het mogelijk bigbags veilig te stapelen (1,5 ton per systeem en maximaal 6 ton in een toren), te stabiliseren tijdens transport en ook gecontroleerd te legen.
De bigbags staan op een door het bedrijf zelf ontwikkeld modulair frame van staal en kunststof. Samen met het Duitse Gericke ontwierp Indus een lossysteem waar de Neva inpast. Volgens Visscher ruilen steeds meer bedrijven hun grote silo’s in voor flexibele opslag in aparte bigbags. “Je ziet dat bij kunststofrecyclers. Als er dan een partij bij zit die niet aan de kwaliteitsnormen voldoet, kunnen ze die er snel uithalen. Als al het recyclaat in één silo zit, hebben ze echt een probleem.”
Verderop deelt TBMA Europe een stand met Bechtel. Dit Duitse bedrijf uit Wuppertal biedt componenten van TBMA aan. “Powtech levert ons altijd veel nieuwe klanten op”, zegt salesmanager Ted van Bavel. De leverancier van sluizen, wissels, bigbag-installaties en andere stortgoedtechnieken richt zich in Duitsland op de machinebouwers en daarnaast op de kleinere ondernemingen die bij de grote machinebouwers vanwege hun geringe omvang geen gehoor krijgen.
Tussen de aanbieders van standaard-installaties wil het bedrijf zich onderscheiden met maatwerkoplossingen. Bij Van Delft Biscuits in Harderwijk heeft TBMA een bigbag-vulinstallatie op ingenieuze wijze in weten te passen in de nieuwe drageerlijn voor kruidnoten. Het bedrijf wist een vulsysteem te engineeren, waarin de twee meter hoge bigbag hangend gevuld en gewogen wordt, en er ook plek is voor een metaaldetector, een opvoerband en nog voldoende ruimte voor de operator om onderhoud te plegen. “We hebben zo laten zien dat we juist in kleine fabriekshallen nog een uitstekend functionerende installatie neer kunnen zetten”, zegt Van Bavel.
VDL Industrial Products is voor de tiende keer op Powtech aanwezig. Ook managing director Carlos Ooijen is te spreken over oprecht geïnteresseerde bezoekers die in zijn stand kwamen. “We zien bedrijven met uiteenlopende wensen. Ze willen niet alleen een energiezuinig apparaat. Ook van belang is dat er bij een batchwissel of bij onderhoud zo min mogelijk downtime is.” In de stand was het hele scala van VDL’s roterende doseersluizen te vinden.
Een van de kenmerken van de door het bedrijf zelf ontwikkelde sluis is dat deze snel reinigbaar is door de procesoperator zelf. Een monteur hoeft er niet aan te pas te komen. Predictive maintenance is een belangrijke ontwikkeling, aldus Ooijen. VDL werkt aan een doseersluis met sensor en bijbehorende software, die tijdig aangeeft wanneer onderhoud nodig is.
Technical salesagent Henk Bakker van Foeth staat met twee Duitse collega’s in de stand. Het bedrijf is gespecialiseerd in het refurbishen en herplaatsen van productiemachines voor poeders en additieven. Deze markt zit in de lift. De machines zijn snel beschikbaar en nieuwbouw valt alsmaar duurder uit voor bedrijven. Op het omvangrijke bedrijfsterrein in Barneveld staan continu zo’n 3.000 machines te wachten op een tweede leven.
Hun doorsnee leeftijd ligt rond de tien jaar. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in online marketing om de wereldwijde clientèle te bedienen, maar deelname aan een fysieke beurs als Powtech is onmisbaar, stelt Bakker. “Op de website krijgen we honderden vragen binnen, maar de achterliggende gedachte en voor welk proces een machine bedoeld is, wordt vaak niet duidelijk. Op een beurs kun je diepgaander praten. Daarnaast zijn we hier ook om de contacten met onze toeleveranciers te onderhouden. Zo komen we aan nieuwe machines. Door hier zichtbaar te zijn, worden bedrijven aan deze mogelijkheid herinnerd.”
Middenin de stand van Dinnissen Process Technology glimt een groot formaat paddelmenger voor babyvoeding. De klant in Indonesië, die vier exemplaren van de Pegasus-menger heeft besteld, moet nog even wachten tot na de beurs. Op de hoek van de stand staat een pneumatisch transportsysteem voor een gipsfabrikant in Nieuw-Zeeland. Ook die moet nog even geduld hebben. Eerst mogen de machines de bezoekers van Powtech imponeren.
“Voor ons is Powtech een van de beste vakbeurzen”, vertelt technisch-commercieel directeur Frans Bakker. “We doen hier altijd interessante leads naar nieuwe projecten op. Wat ons opviel is dat we veel klanten hebben gesproken voor het mengen van batterijpoeders.” Een minpunt, merkt Bakker op, is dat er maar weinig bezoekers vanuit Azië naar Powtech zijn gekomen. “Voor ons is reizen daarnaartoe op dit moment ook niet mogelijk vanwege corona.”
Dinnissen bouwt machines en complete proceslijnen voor de handling en processing van poeders, granulaten en korrels. De kernmachines ontwerpt en maakt het bedrijf zelf in zijn fabriek in het Limburgse Sevenum met onder andere state-of-the-art lasersnijmachine en kant- en draaibanken. De proceslijnen worden in modules ‘skid-mounted’ gemonteerd en naar de klant getransporteerd. Bijna driekwart is bestemd voor klanten in het buitenland.
De fabrieken in Europa van klanten als Nestlé, Danone, Cargill, BASF, Lanxess, Mars en vele andere multinationals vormen voor Dinnissen de springplank naar hun productielocaties elders in de wereld. “Ons uitgangspunt is niet voor niets ‘trusted by the best’”, wijst Bakker naar boven, waar het motto breeduit op een van de wanden van de stand staat. “Hiermee verwachten we nieuwe, ook internationale klanten te werven, waarbij we voor elke klant het vertrouwen weer volledig willen waarmaken.”
________________________________________________
Vakbeurs Powtech in de Neurenberger Messe trok dit jaar zo’n 9.000 bezoekers, die in vier beurshallen de stands van 479 bedrijven uit 22 landen bezochten. Bijna de helft was afkomstig uit het buitenland (70 landen), met name Europa. De internationale scope neemt daarmee nog altijd toe. Om agendatechnische redenen viel Powtech samen met verpakkingsbeurs Fachpack (1.154 exposanten), die vanwege de coronacrisis ook meer dan drie jaar zijn deuren dicht moest houden. Raakvlakken in technologie waren er beslist, want volgens de beursorganisatie nam een kwart van de Fachpack-bezoekers (ruim 23.000) ook een kijkje op Powtech. Traditiegetrouw kende de beurs expertfora rond procesoplossingen en innovaties en live demonstraties met gecontroleerde stofexplosies, om bezoekers de impact van zo’n explosie te laten ervaren. De volgende Powtech staat alweer voor volgend jaar september op de agenda. De editie daarop staat voor 2025 gepland. Beursdirecteur Heike Slotta kondigde tijdens een perslunch halverwege Powtech aan, dat ze voor de komende edities verbreding wil zoeken naar de natte procestechnologie. “Powtech wordt nu sterk met stortgoed geassocieerd, en terecht, maar veel van onze exposanten zijn ook actief met de handling van vloeistoffen en gassen. We willen een toonaangevende vakbeurs voor brede procestechnologie in Europa zijn, en daarom gaan we ons ook richten op de expertise van bedrijven uit die hoek.”