Drogers van AVA GmbH voor zuivere plantaardige eiwitten

icon.highlightedarticle.dark Management
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Drogers van AVA GmbH voor zuivere plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten vormen vaak een essentieel onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet en daarom is er veel vraag naar dit product. Er zijn echter verschillende processtappen nodig om uit bijvoorbeeld amandelen, zonnebloemen of quinoa de gewenste planteneiwitten van hoge zuiverheid te verkrijgen. Een van de uitdagingen is het laatste en kritische droogproces. AVA levert hiervoor speciale drogers, hier volgt een voorbeeld:

Drogen van het eiwitmeel
Een producent van plantaardige eiwitten had een machine nodig voor de laatste processtap, het drogen van het eiwitmeel. De machine moest voldoen aan de hoge eisen van voedselproductie en tegelijkertijd een optimale droging mogelijk maken, zelfs bij lage temperaturen. Bovendien moest het systeem de oplosmiddelen kunnen terugwinnen.

Goede, gelijkmatige droging
AVA, onderdeel van BHS Sonthofen, vertelt: “We kozen voor een vacuümdroger met een dynamisch droogproces om de verdamping van de oplosmiddelen aan het einde van het proces te laten ingaan. Het product wordt constant in beweging gehouden door een geometrisch roerwerk. Hierdoor ontstaan er geen hotspots met een te hoge restvocht of temperatuur zodat de eiwitten goed en gelijkmatig kunnen drogen.”

Automatisch en duurzaam
Een volautomatische besturing meet en regelt constant de temperatuur. Zodra de gewenste droging is bereikt wordt de machine automatisch uitgeschakeld. Dit betekent dat het gevoelige product niet langer dan nodig wordt behandeld. De verdampte oplosmiddelen worden opgevangen en kunnen worden teruggevoerd naar het proces zodat deze (en daarmee geld) kunnen worden bespaard.

Droogproces testen
Dankzij het state-of-the-art testcentrum kunnen de engineers van AVA de droogprocessen nauwkeurig simuleren. Deze tests maken het mogelijk om vooraf de juiste parameters te bepalen, de machine te ontwerpen voor de beste resultaten en de economische efficiëntie van het proces te analyseren.

Geschreven door

WinProcess

WinProcess is een vertegenwoordiging van diverse ervaren leveranciers in de procesindustrie voor de Benelux Lees meer