Draka maakt duurzame kweek van exclusieve Yellowtail Kingfis

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Draka maakt duurzame kweek van exclusieve Yellowtail Kingfis
Article image of: Draka maakt duurzame kweek van exclusieve Yellowtail Kingfis
Article image of: Draka maakt duurzame kweek van exclusieve Yellowtail Kingfis
Article image of: Draka maakt duurzame kweek van exclusieve Yellowtail Kingfis

Kingfish Zeeland kweekt geelstaart koningsvis (Yellowtail Kingfish) met water uit de Oosterschelde voor toprestaurants in Europa. De indoor aquacultuur is mede dankzij hoogwaardige technologie zeer duurzaam. Reijnhout Elektro B.V. realiseerde de complexe procesbesturing met Draka kabels om premium kwaliteit vis te garanderen.

Geelstaart koningsvis is een alternatieve zeevis voor de bedreigde tonijn. De tropische vis is bij uitstek geschikt voor sushi en sashimi, maar het kweekproces is delicaat. Om met de hoogste graad van duurzaamheid en dierenwelzijn topkwaliteit te leveren, gebruikt Kingfish Zeeland hightech aquacultuur.

Duurzaam
De innovatieve kwekerij in Kats is een gesloten systeem dat water uit de Oosterschelde zuivert, met zuurstof verrijkt en met warmtewisselaars verwarmt. Men gebruikt groene stroom en nauwelijks leidingwater, de vissen krijgen biologisch voer zonder antibioticum en het water wordt gezuiverd alvorens terug te lozen. Kingfish Zeeland heeft veertig kweektanks van 5 tot 300 m3 waarin duizenden vissen rondzwemmen.

Systemen integreren
De procesbesturing omvat vier kweeksystemen. “Elk systeem werkt onafhankelijk en heeft zijn eigen waterzuiveringsinstallatie, besturingslasten en voeding. Wij hebben die verschillende besturingssystemen gerealiseerd en onderling gekoppeld”, zegt directeur-eigenaar Tim Reijnhout van Reijnhout Elektro B.V.. De grootste uitdaging echter was het integreren van de vele externe systemen (zuurstoftoevoer, verwarming, zuivering, voersysteem en assimilatieverlichting) in één besturing.

Betrouwbare besturing en bekabeling
Om de continuïteit van het 24/7 kweekproces te garanderen, eiste Kingfish Zeeland een betrouwbare procesbesturing. Vanwege de zilte omgeving zijn de besturingskasten in drie geconditioneerde ruimtes ondergebracht. Van daaruit loopt de veldbekabeling naar de procesinstallaties. “Zo besparen we kabel en is de bedrijfszekerheid hoger, doordat er minder spanningsverlies optreedt”, zegt Reijnhout.

“Verder hebben wij vele alarmeringen geïntegreerd, bijvoorbeeld voor een te laag zuurstofgehalte en waterniveau.” Daarnaast zijn de kweeksystemen redundant uitgevoerd en houden noodstroomaggregaten ze ook bij stroomuitval operationeel.
Om een veilige en betrouwbare transmissie van energie en data te garanderen, koos Reijnhout voor machine- en veldbekabeling van Draka. “Wij werken alleen met gerenommeerde merken en Draka is een A-merk waar wij al jaren naar tevredenheid mee werken. Er zit een goede organisatie achter die altijd klaarstaat.” Zodoende leverde Draka naast diverse kabelberekeningen ook het complete scala aan kabels, waaronder stuurstroomkabels (ook EMC), voedingskabels, netwerkbekabeling èn EMC motorkabels.

geschreven door

Draka

Draka is specialist in hoogwaardige kabeloplossingen voor veilige en betrouwbare transmissie van energie (al 100 jaar) en data. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve concepten en een breed assortiment hoogwaardige producten met... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer