Dit was Solids Rotterdam 2021…

icon.highlightedarticle.dark Management
36 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

Solids Rotterdam stond vooral in het teken van ontmoeten en ­netwerken, al ontbraken de noviteiten niet. Bezoekers toonden zich tevreden ­eindelijk weer eens écht advies te ­kunnen krijgen van leveranciers.

Vincent Hentzepeter | Fotografie: FOODnote

Druk? Niet echt. Solids Rotterdam, Pumps & Valves Rotterdam en de nieuwe M+R-beurs voor meet- en regeltechniek begonnen rustig. De tweede dag trok qua publiek duidelijk aan. Op deze eerste post-corona editie stonden minder exposanten, met wat kleinere stands, zodat alles in één hal kon plaatsvinden. In totaal waren er 100 stands, waar dit er in 2019 voor de complete beurs 230 waren. Toen 3.000 bezoekers, nu de helft daarvan. Veel A-merk-leveranciers stonden er trouwens wél, waardoor de beurscombinatie kwalitatief prima op orde was.

Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

B2B

Veel exposanten gaven aan dat ze hun verwachtingen hadden bijgesteld, tenslotte was het de eerste beurs in bijna twee jaar. ‘Het moet weer eens beginnen’ was een van de gevleugelde uitspraken. En diverse machine- en onderdelenleveranciers zijn ook klanten van elkaar en grijpen de beurs aan om de banden aan te halen, ideeën uit te wisselen en samenwerkingen op te starten. Voor Euromanchetten was het daarom sowieso top (‘Wij leveren aan de hele industrie’), net als voor Lampe Technical Textile (‘Gewoon continu aanloop bij ons deze twee dagen’). Aan B2B-netwerken ontbrak het dus niet. Emiel Schoutsen, directeur-eigenaar van VAV Aandrijvingen, verwoordde het beursgevoel mooi: “Laat ik het omschrijven als een goede herstart. Een goede gelegenheid om elkaar face-to-face te spreken. Voor ons is dit echt ontmoeten en herontmoeten en daarmee voor ons 95% een relatiebeurs.”

Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

Personeel gevraagd

De stortgoedmarkt is aardig verhit, bleek uit gesprekken met diverse leveranciers. De vraag is bijna niet bij te benen, en technisch personeel is schaars, maar essentieel om snel te kunnen leveren. Kris Devidt, algemeen directeur bij Typhoon, schetste de situatie aldus: “We hebben bij ons vacatures voor onder meer project engineers, 3D-tekenaars, plaatbewerkers en monteurs. Als die onvervuld blijven kan dat onze groei remmen, bovendien hebben we een voorkeur voor eigen mensen die we onze eigen opleiding geven.” Het loopt lekker bij Typhoon. “2020 was geen goed jaar, maar we zitten nu al 12 tot 15 procent boven 2019. Ja, deels uitgestelde beslissingen, maar er wordt ook veel geïnvesteerd in nieuwe machines in de voedingsindustrie en kunststofverwerking om de productie te verhogen.”

Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

Ideeën opdoen

Bij Hecht Technologies werd het toch wat te rustig gevonden. De specialist in de verwerking van bulkmaterialen had er meer van verwacht, maar is met dit standpunt eerder een uitzondering. Voor procesoperator Kevin Zweiphennig van TPT Opslag die de stand bezoekt, komt de beurs als groepen. Zijn baas wil flink investeren. “Daarvoor is het contact met de leverancier – in het echt! – zo belangrijk. We zijn overgenomen, hebben flink wat apparatuur nodig en zijn hier om ideeën op te doen over vacuümsystemen en het mixen van producten. Dat gaat bij ons van het verwerken van katalysatoren tot mierenzuur.”

Plug & play

Siert Wiersema, adjunct-directeur bij Aerzen Nederland, vond het ook rustig, maar was wel tevreden over het beursverloop. “Ik heb het gevoel dat er maar een kwart van het normale bezoekersaantal komt, zal wel meer zijn hoor, maar de kwaliteit is wel goed en het is ook prima qua interessegebied en de beslissingsbevoegdheid.” Dit jaar eens geen compressoren op de stand, maar containeroplossingen.

Waarom die keuze? “We focussen op het modulaire bouwen dat een vlucht neemt. We verkopen steeds meer plug & play containers met alles erop en eraan; gestandaardiseerd met wat maatwerk erin. En modulair uitrolbaar, zoals de hier getoonde compressor met 13 liter dieselmotor. Genereert meer dan 399 kilowatt, ruim voldoende om de compressor te kunnen bedienen – een geïntegreerde blower compressor met Aertronic control. Deze containers zijn inclusief remote monitoring en energiebewaking. Ze zijn ook nog geluidsarm en energiebesparend. Je kunt tot 50 % bezuinigen door de integratie van de techniek, alles is dan optimaal op elkaar afgestemd.”

Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

R&D

Onderzoekers en productontwikkelaars toonden interesse in IKA’s Magic Plant, een modulaire installatie voor procesonderzoek op labschaal. Het toestel kan van 0,5 tot 2 liter verwerken. Bovendien kan er volgens het scale up- en down-principe met één technologie van lab naar proces en weer terug gegaan worden. Dit zorgt voor reproduceerbare resultaten.

IKA Magic Plant is onder meer geschikt voor poeders waaraan vloeistof wordt toegevoegd voor slurry onderzoek, maar ook voor receptuurontwikkeling van mayonaise of het bestuderen van de druppeltjesverdeling van olie in water. Applicatievoorbeelden zijn verder stroperige stoffen als xanthaan, guargom, pectine en Arbische gom, waarvan het effect op textuur en structuur en stabiliteit bij toevoeging aan een proces onderzocht kan worden.

“We verkopen steeds meer plug & play ­containers met alles erop en eraan”
Siert Wiersema, Aerzen

Flexibele ontstoffing

Bij Transtech hadden diverse bezoekers belangstelling voor de mobiele stoffiltratie-oplossing met drie zuigsnelheden van Eurofilter. Die combineert een laag persluchtgebruik met een hoge reinigingsefficiëntie en compacte bouw. Deze mobiele stofzuiger kan 30 liter stof opvangen en heeft een zelfreinigend mechanisme. Regeneren is een kwestie van de luchtstroom omkeren en zo blijft de zuigkracht behouden. Ook leverbaar in Atex-uitvoering.

10% meer niveaumeters

Niveaumeting was in zijn diverse vormen te zien bij Endress + Hauser. Gedemonstreerd werden onder meer de Levelflex, de standaard in geleide radar, de vrijeveld-radarsensor Micropilot en de Liquicap, een capacitief werkende radarmeter. Het is al een tijdje mogelijk om alle niveaumeters in de fabriek via één mobiel toestel te monitoren. Dit gaat via een geëncrypteerde bluetoothverbinding voor een beveiligde dataoverdracht.

Productmanager Erwin Post constateert een sterke toename in de vraag naar niveaumeting. “We zitten wel 10 procent hoger dan vorig jaar en inmiddels ook boven oktober 2019. We leggen de full focus op het bieden van maintenance oplossingen, daar zijn we hartstikke goed in.” Meer niveaumeting was te vinden bij Lans Nivotherm. De draaivleugel-niveauschakelaar is ‘alive and kicking’ in het tijdperk van de radarniveaumeting, en nog altijd een van de meest gebruikte technieken voor het detecteren van poeders en granulaten, zegt directeur-eigenaar Oscar Bijl van Lans Nivotherm. ●

Levendig debat tijdens kennissessie ‘Duurzaamheid’

Easyfairs en Proces Media organiseerden tijdens de beurs een rondetafel-debat over duurzaamheid in de industrie met sprekers van Gorman-Rupp, Hosokawa Micron, Dinnissen Process Technology en Van Beek Schroeftransport. Een van de eyeopeners was dat de fabrikanten veel energie kunnen besparen door hun processen beter te integreren en zich vaak niet bewust zijn van de enorme energieverliezen die gepaard gaan met lekkende persluchtsystemen. Ook warmteterugwinning biedt kansen, maar wordt nog vrij weinig ingezet.

Bij pompen valt veel winst te halen door ze te laten draaien op duurzamere brandstoffen uit niet-fossiele bron en door gebruik van de nieuwste motortechnologie. Dit laatste geldt overigens ook in de bulkgoedsector. Investeringen in duurzaamheid kunnen zich relatief snel terugverdienen, zo bleek, zeker als de energieprijzen blijven stijgen en er door aangescherpte wet- en regelgeving hogere heffingen komen op vervuilende bedrijven. Wie nu goedkoop uit is door niets aan verduurzaming te doen, kan zich over enkele jaren daarom wel eens flink in de vingers ­snijden. Meer over de uitkomsten van dit rondetafel-debat in de komende editie van Solids Processing.

Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…
Article image of: Dit was Solids Rotterdam 2021…

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark