Diepvriesproducten verpakken: alles wat u moet weten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
44 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Diepvriesproducten verpakken: alles wat u moet weten

Wilt u uw diepvriesproducten zo snel en zo goed mogelijk verpakken? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Bij producten die kunnen ontdooien, is de omgeving waarin de verpakking plaatsvindt heel bepalend voor een goed resultaat. Diepvriesproducten worden meestal verpakt in ruimtes van 6 graden. Deze temperatuur moet goed bewaakt worden en mag zeker niet hoger oplopen.

Het is ook belangrijk dat het verpakkingsproces zo snel mogelijk verloopt zodat de voeding niet de kans krijgt om te ontdooien. Zowel de ruimte als de machine moeten een vlot proces garanderen.

Een geschikte verpakkingsmachine is altijd belangrijk, zeker bij diepvriesproducten. Aangezien deze een hogere kans op corrosie en bacteriën met zich meebrengen, moeten de machines altijd van RVS gemaakt zijn, bijvoorbeeld type 304 of 316. Het kostenplaatje van dit materiaal ligt iets hoger, maar is wel veel duurzamer.

Bovendien is de reinigbaarheid van de machine en de materialen die in contact komen met de voeding heel belangrijk. De machine moet zo gemaakt zijn, dat de diepvriesproducten er niet aan hechten. Dat wil dus ook zeggen dat de machine zelf niet te veel bewegende of rakende onderdelen mag hebben die kunnen aanvriezen.

Ten slotte moet de machine uiterst betrouwbaar zijn. Wanneer de verpakkingsmachine uitvalt, is er een grote kans dat de diepvriesproducten zullen ontdooien en slecht worden.

Een machine dat aan al deze voorwaarden voldoet, is de Essegi F1200 of F1400. Dit is dus zeker een aanrader wanneer u op zoek bent naar een duurzame, performante verpakkingsmachine voor diepvriesproducten.

Een groot voordeel van deze machine is dat hij flexibel inzetbaar is. Zo kan u enkele dagen wortelen verpakken en de dag erna overschakelen op courgettes.

Naast een geschikte machine, zijn de juiste verpakkingsmaterialen uiteraard ook belangrijk. De machines van Ausloos verpakken diepvriesproducten in bulkverpakkingen van 5, 10, 15, 20 of 25 kg. Die van 10 kg worden meestal in een doos geplaatst, die van 20 kg worden rechtstreeks op pallets gestapeld.

Het type diepvriesproduct kan heel uiteenlopend zijn. Van groenten en fruit, tot vlees, frieten en zelfs kroketten. Ze worden meestal verpakt in vlakfolie, soms in buisfolie. Het type folie is sterk afhankelijk van het product. Sommige producten zoals courgetteblokjes kunnen heel scherp zijn, waardoor de folie scheurt. Hier moet dus rekening mee gehouden worden.

Papieren verpakkingen zijn in ieder geval niet geschikt aangezien deze wak kunnen worden en scheuren. Folie is dus het meest geschikt. Als de zakken in dozen gaan, mag de folie dun zijn (30-40 micron). Gaan de zakken op een pallet, dan is een stevigere zak (100-110 micron) noodzakelijk.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Diepvriesproducten verpakken: alles wat u moet weten

Ausloos Verpakkingstechniek bvba

Ausloos Verpakkingstechniek levert verpakkingsmachines voor het afwegen en verpakken van poeders en granulaten in zakken, palletiseren en pallethandling. Afzakinstallaties voor openmond- en ventielzakken, FFS installaties voor vlakfolie en buisfolie. Palletiseermachines... Lees meer