De nieuwe Dima 200 zakkenleger

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: De nieuwe Dima 200 zakkenleger

Dinnissen BV ontwikkelde een nieuwe zakkenleger voor het veilig en efficient legen van zakken met poeders, korrels en granulaten. De installatie maakt het mogelijk automatisch zakken te legen met een stofuitstoot van minder dan 0,1 mg per m3 geloste grondstof. De zakkenleger is bedoeld voor het creëren van een veilige werkomgeving voor operators in tal van sectoren.

Door de steeds strengere wet- en regelgeving met betrekking tot de uitstoot van (fijn)stof, zijn bedrijven vaker verplicht de uitstoot van kleine hoeveelheden stof tijdens het legen van zakken te voorkomen. Met de ultra stofvrije zakkenleger kunnen (grote) zakken met (zeer fijn) stoffige en zelfs gevaarlijke, extreem lichte of stofexplosiegevaarlijke grondstoffen, automatisch worden geleegd. De Dima 200 is uitgerust met een stofvrije cabine en kan zakken automatisch aanvoeren. Na het sluiten van de deuren start het automatisch legen van de zak. Een ronddraaiend mes snijdt de zak, die aan twee haken is opgehangen, doormidden. Het leeglopen van de zakken wordt ondersteund door trillen terwijl de lege emballage automatisch wordt afgevoerd.

Speciaal voor situaties waarbij de geringste uitstoot van stoffen bij het legen van zakken moet worden voorkomen, werd de Ultra Stofvrije Dima 200 zakkenleger ontwikkelt, die erin slaagt niet meer dan 0,1 mg per m3 geloste stof uit te stoten. Deze zakkenleger is uitgevoerd met een dubbel gefilterde, krachtige afzuiging en een speciale stofvrije afdichting van de luchtuitlaat. Het geslepen gepolijste interieur van de zakkenleger vereenvoudigt de reiniging en voorkomt dat stofdeeltjes achterblijven in de zakkenleger. De Dima 200 werd voorzien van een easy-to-clean-concept waardoor de machine snel en efficiënt kan worden gereinigd. De ultra stofvrije zakkenleger bevat een volautomatisch cleaning-in-place concept op basis van lucht en vacuüm. Hierdoor wordt het menselijk handelen tijdens het reinigingsproces nagenoeg overbodig.

Soms worden er hoge eisen gesteld aan hygiëne en het voorkomen van contaminatie binnen het productieproces. Daarvoor ontwikkelde Dinnissen een optie waarbij de zakken, binnen de Dima 200, eerst worden gereinigd. Een speciaal luchtmes blaast de zakken schoon voordat ze worden opengesneden. Stof en vuil worden daarna zorgvuldig afgezogen en afgevoerd binnen het volledig gesloten zakkenleegsysteem. Pas hierna volgt het zakkenleegprocess. De nieuwe Dima 200 heeft afhankelijk van de situatie een capaciteit van 1 tot 120 zakken per uur.

Geschreven door

Logo van:De nieuwe Dima 200 zakkenleger

Dinnissen Process Technology

Trusted by the best Bij Dinnissen zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers... Lees meer