Cryogene kogelkranen voor kleine ruimtes

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Cryogene kogelkranen voor kleine ruimtes

Er zijn toepassingen waar het inbouwen van appendages lastig is omdat deze op een plek geïnstalleerd moeten worden die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan de beperkte inbouwruimte bij schepen, tankinstallaties en de laad- en lossystemen bij vrachtwagens. Om in deze omstandigheid toch een goede cryogene afsluiter te hebben die in de ruimte past, ontwikkelde fabrikant Vinco Valves speciaal enkele typen kogelkranen: de CCF Series en CXF Series.

Ron van de Weerd legt de unieke eigenschappen van deze cryogene kogelafsluiters uit. “In een kogelkraan is het gebruikelijk dat er een gasbuffer gecreëerd wordt om bevriezing van de spindelafdichting te voorkomen. Een dergelijke gasbuffer betekent automatisch een verlenging van de spindel op de cryogene afsluiters. In deze verlenging kan de cryogene vloeistof verdampen waardoor gas ontstaat en de stopbusafdichting niet kan bevriezen. Vinco Valves introduceerde een slimme oplossing waarmee die gasbuffer nog steeds gemaakt wordt, zonder te veel extra ruimte in beslag te nemen”.

Minder kans op breuken, meer veiligheid
Op deze cryogene kogelkranen is het warmte oppervlak door middel van ribbels of groeven aan de bovenkant vergroot. Door deze ribbels toe te passen is de verlenging van de spindel minimaal. Ron: “Deze korte verlenging is onder andere een voordeel bij de toepassing van aandrijvingen waarbij de gehele unit aan trillingen onderhevig is. De kracht die ontstaat bij trillingen, ofwel het moment, tussen het huis en de verlenging is namelijk een stuk minder. Hierdoor neemt het risico op een breuk af en wordt de veiligheid verhoogd. Ten opzichte van een standaard cryogene afsluiter nemen deze kogelkranen minder ruimte in beslag, wat natuurlijk meer gebruiksgemak oplevert. Tevens kunnen deze kogelkranen hoger geïsoleerd worden waardoor er een minimale warmte inlek ontstaat in het product”.

Deze specifieke kogelafsluiters zijn inzetbaar voor allerlei cryogene toepassingen, maar in het bijzonder in situaties met weinig inbouwruimte. Ron: “Let er bij de installatie wel op dat de verlenging van de kogelkraan niet onder een hoek van 15 graden geplaatst wordt, dan stroomt de gasbuffer namelijk vol met de koude cryogene vloeistof en bevriest je spindelafdichting alsnog”.

Meer tips over cryogene afsluiters of ander type appendages? Met meer dan 30 jaar ervaring adviseert het team van VCC BV u graag.

Lees meer icon.arrow--dark

Geschreven door

VCC BV

VCC BV (Valves & Controls) is uw partner als het aankomt op de nieuwlevering van appendages. Efficiënt en duurzaam werken staan bij ons centraal. Actief in de stoomindustrie, cryogene branche,... Lees meer