Conusmolens ideale keuze voor productie Brinta

icon.highlightedarticle.dark Molens
97 bekeken Laatste wijziging: 7 december 2023
Kemutec KEK conusmolen voor het grof malen van graanvlokken
Kemutec KEK conusmolen voor het grof malen van graanvlokken | Foto: Kemutec

Voor de productie van Brinta op de Kraft Heinz locatie in Utrecht koos het bedrijf voor conusmolens, omdat deze optimaal te integreren waren in de bestaande installaties. De nieuwe maallijnen zijn uiteraard voedselveilig en voldoen aan de meest recente ATEX richtlijnen.

tk1

Om Brinta (Breakfast Instant Tarwe) te maken worden tarwekorrels gebroken en vermengd met water tot een brij. Die wordt vervolgens gekookt, gewalsdroogd en vermalen.

De maallijnen van Kraft Heinz moesten twee dingen kunnen: de rauwe haverkorrels vermalen en verderop in het proces de gekookte havervlokken uit een trommeldroger opvangen en volgens exacte specificaties vermalen.

Omdat het eindproduct – gemalen vlokken met minimale stof – met vacuümtransport naar de verpakkingslijnen getransporteerd moest worden, kon eenvoudig een drukvaste conusmolen in de transportlijn geïntegreerd worden.

Met deze compacte, betrouwbare oplossing voldeed de maalinstallatie ook meteen aan de ATEX-richtlijnen.

Hele korrels malen

Voor het eerste deel van het proces – het malen van de hele haverkorrels – raadde Kemutec de KEK Involute Universal Turbine Mill aan. Deze universele molen heeft een apart opvangfilter met uitvoer voor het fijngemalen product.

Daardoor paste deze maalmolen in het bestaande gebouw waar beperkte hoogte beschikbaar was. Zo kon de Brinta-fabrikant de hele haverkorrels in één enkele maalgang met optimale temperatuurbeheersing verkleinen tot de gewenste grootte.

Om aan de ATEX-eisen te voldoen, werd de molen ontworpen tegen een verlaagde explosiedruk van 1 bar waarbij het opvangfilter voorzien is van een explosiepaneel met vlamloze drukontlasting, uiteraard roterende sluizen voor toe- en afvoer en een terugslagklep op de luchtinlaat.

Voor deze toepassing werd de maaloplossing op maat gemaakt, zodat hij precies in de productieruimte paste en de beschikbare ruimte optimaal benutte.

Kemutec KEK universele molen voor het verkleinen van hele graankorrels voor de productie van Brinta
Kemutec KEK universele molen voor het verkleinen van hele graankorrels voor de productie van Brinta

Voordelen universele molen

 • Verwisselbare maalmedia voor maximale –procesprestaties
 • Hoogenergetisch voor superieur fijnmalen
 • Gemalen deeltjesgrootte tot een D50 van 20-100 micron
 • Maatwerk integratie voor maximale -ontwerpflexibiliteit
 • Ideaal voor ATEX-toepassingen – gesloten 10 bar systeemontwerp

tk2

Gekookte vlokken malen

Voor het hart van het productieproces verderop in de lijn – het opvangen en vermalen van de gekookte Brinta-vlokken – was de KEK conusmolen de beste keuze.

Met deze molen kunnen procesoperators het stortgewicht van het product beheersen en de deeltjesgrootteverdeling bijstellen door de snelheid van het slagwerk met een toerenregeling aan te passen. Dit zorgt voor een consistent eindproduct van goede kwaliteit.

Gunstige TCO

In overeenstemming met de ATEX-richtlijnen adviseerde Kemutec een ontwerp van 10 bar. De molen werd geïntegreerd in een vacuümtransportsysteem, wat resulteerde in een flexibele indeling die eenvoudig toegankelijk was voor inspectie en reiniging.

Bovendien waren de TCO (totale kosten van aanschaf en onderhoud) van dit compacte systeemontwerp ook erg gunstig.

Voordelen conusmolen

 • Gelijkmatig grof malen met minimale stofontwikkeling
 • Ideaal voor vette, hittegevoelige en vochtige producten
 • Weinig warmteontwikkeling – veilig voor het malen van warmtegevoelige producten
 • Variabele deeltjesgrootte –D50 250 – 1.500 micron
 • Diverse configuraties, voor grotere flexibiliteit en betere toegankelijkheid
 • 10 bar-ontwerp voor ATEX-toepassingen
 • Nat reinigbaar met optionele CIP-nozzles

Werking van de KEK universele molen
Werking van de KEK universele molen
tk3

KEK conusmolens kunnen niet alleen Brinta maken, maar zijn ook geschikt voor het malen van allerlei andere soorten vlokken met minimaal stofaandeel, zoals maïs-, algen-, rijst- en aardappelvlokken.

Daarnaast kunnen ze gebruikt worden voor het verkleinen na het drogen/filteren/extruderen van zetmeel, dextrose, suiker, broodkruimels en meer.

Opengewerkte tekening van de KEK conusmolen
Opengewerkte tekening van de KEK conusmolen

Lange termijn

Kemutec ontwikkelde de maaloplossingen in nauwe samenspraak met Kraft Heinz. Naast het advies en de inbedrijfstelling levert Kemutec ook reserveonderdelen en onderhoudsservice.

De levering van onderdelen is meestal supersnel, omdat Kemutec die vaak zelf maakt en op voorraad houdt.

De KEK maalmolens gaan bovendien bijzonder lang mee, zoals wel blijkt uit het feit dat Kraft Heinz voor een eerder aangeschafte KEK conusmolen pas na 17 jaar een nieuwe zeefconus hoefde te bestellen.

Dit betekent dat de onderhouds- en operationele kosten van KEK maalmolens zeer laag zijn.

Meer weten?

www.kemutec.com

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark