Contactloze volumemeting voor de afval-, bouw- en houtindustrie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Contactloze volumemeting voor de afval-, bouw- en houtindustrie

Een conventionele bandweger is voor het behalen van een goede meetnauwkeurigheid afhankelijk van voldoende bandlengte, lage bandsnelheid, materiaaldichtheid en een stabiele hoekopstelling van de transporteur.

Uitkomst
In situaties waar installaties niet aan deze criteria kunnen voldoen is de electro-optische bandweger met zijn contactloze sensor een uitkomst. De optische bandweger wordt geplaatst op de uitvoer van een transporteur. Continu meet de ingebouwde sensor de passerende materiaalstroom, zelfs als de machine of transporteur beweegt tijdens werking. De bandsnelheid wordt gemeten met een inductieve schakelaar bevestigd aan de aandrijfrol.

Duurzaamheid
Een belangrijk aspect van de sensorkop is dat deze ongevoelig is voor stof en trillingen en gemakkelijk te plaatsen is in iedere hoekopstelling. Omdat er geen bewegende delen, en loadcells zijn en ook geen contact met het materiaal, is de optische bandweger volledig slijtage- en onderhoudsvrij en daardoor bijzonder duurzaam.

Nauwkeurige meetresultaten
De meetresultaten van de electro-optische bandweger zijn bijzonder nauwkeurig:
– Door het gebruik van een contactloze sensor;
– Ondanks de invloed van externe factoren zoals zonlicht, stof, vocht, hitte, kou;
– Ondanks sterke temperatuurschommelingen waardoor de stijfheid van de band verandert;
– Bij verschillende hoekopstellingen van de transporteur;
– Zelfs met zeer korte, opvouwbare of geribbelde banden;
– Zelfs met zeer licht materiaal (zoals houtsnippers en licht afval);
– Waarbij via Bluetooth data wordt uitgewisseld tussen sensor en PDA.

Gemakkelijk te installeren, configureren en te gebruiken
De eenmalige kalibratie van het systeem neemt, na installatie, slechts enkele minuten in beslag. Wordt de hoek van transporteur gewijzigd, bijvoorbeeld op mobiele apparatuur, dan hoeft het systeem niet opnieuw te worden gekalibreerd. Dit is een groot voordeel bij de mobiele winning van bijvoorbeeld delfstoffen.

De electro-optische bandweger is een innovatief kwaliteitsproduct dat met name van grote waarde is binnen de afval-, bouw- en houtindustrie. Omdat bedrijven in die branches hiermee hun volledige productieproces nauwkeurig kunnen controleren en registreren op basis van volume en daardoor hun productiviteit verhogen en kosten verlagen.

Geschreven door

Logo van:Contactloze volumemeting voor de afval-, bouw- en houtindustrie

Dosco Sales & Engineering B.V.

Dosco Sales & Engineering B.V. is al meer dan 45 jaar gespecialiseerd in industriële weeg-/meetapparatuur en procesautomatisering. Als geen ander bieden wij u doordachte oplossingen voor ‘turn-key’ weeg- en doseertechnische... Lees meer