Comsol Multiphysics® versie 5.3 beschikbaar

icon.highlightedarticle.dark Automatisering Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Comsol Multiphysics® versie 5.3 beschikbaar
Article image of: Comsol Multiphysics® versie 5.3 beschikbaar

Versie 5.3 biedt simulatiespecialisten opvallende prestatieverbeteringen en krachtige nieuwe hulpmiddelen voor applicatie-ontwerp en solvers. In veel gevallen zullen gebruikers een tien keer hogere snelheid van de sofware ervaren bij het bouwen van een model met vele duizenden randen en domeinen.

Aan de hand van de ‘Boundary Element method’ (BEM) kunnen in versie 5.3 elektrostatische en corrosie-effecten worden gemodelleerd. Door de Boundary Element-methode kunnen modellen met oneindig grote domeinen en gaten worden gesimuleerd, om tegelijkertijd het gedrag op kabels, balken, oppervlakken en vaste stoffen in hetzelfde model te berekenen.

Gebruikers van grote CFD-modellen zullen veel profijt hebben van de nieuwe algebraïsche multigrid (AMG) solver. De AMG-solver vereist slechts een enkelvoudig mesh en is vanaf nu de standaard voor veel stromings- en transport interfaces. Bij turbulente stromen zijn robuuste automatische instellingen voor wanden toegevoegd waarbij de zeer nauwkeurige low-Reynolds formulering met wandfuncties wordt gecombineerd.

De Model Builder werkt nu sneller bij geometrie- en meshbewerkingen voor modellen met grote arrays en ingewikkelde 3D-solid operaties. Modellen waarbij de geometrie wordt gevuld met meerdere elementtypes hebben het voordeel van de automatische piramide elementen tussen ‘bricks’ van een ‘swept mesh’ en tetraëders van een ‘free mesh’. Een nieuwe optie is de automatische geometrievereenvoudiging door virtuele geometrie-operaties. ”We zien verder toegenomen prestaties voor grote modellen over de gehele linie. Dit gaat niet alleen om de rekentijd, maar ook hoe de software grote modellen in de gebruikersinterface behandelt, met inbegrip van geometrie en mesh”, aldus Bjorn Sjodin, directeur Product Management, Comsol, Inc.

Met de introductie van model methods in versie 5.3 is het eenvoudig om herhalende operaties direct in de ‘Model Builder’ te automatiseren. ”U neemt gewoon een set bewerkingen op, net als een macro, en gebruikt deze tijdens het opzetten of oplossen van een model. Een belangrijke functie met veel mogelijke toepassingen: denk aan een model method die een ingewikkelde reeks geometrische objecten genereert om de standaardfunctionaliteit van de Model Builder uit te breiden ”, vervolgt Sjodin.

Met de Application Builder kunnen simulatiespecialisten apps maken op basis van hun multifysische modellen. De app interface kan gemakkelijk worden aangepast en is toegankelijk via een browser of een Windows® client, die verbinding maakt met een lokale installatie van Comsol server™. Verbeteringen van Comsol server™ bevatten uitgebreide logbestanden voor gebruikersactiviteit en een gecentraliseerde clusteradministratie in de Comsol server™ webinterface.

geschreven door

Comsol BV

COMSOL is wereldwijd leverancier van simulatiesoftware voor productontwerp en onderzoek bij technische bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten. COMSOL Multiphysics® is een geïntegreerde softwareomgeving voor het modelleren van fysische fenomenen en het... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer