COMSOL brengt versie 5.4 uit

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: COMSOL brengt versie 5.4 uit

De nieuwste versie van Comsol multiphysics® versie 5.4, biedt naast twee nieuwe producten ook prestatieverbeteringen en extra functionaliteit.

Nieuwe Comsol compiler™
COMSOL Compiler maakt het mogelijk om standalone Comsol multiphysics apps te maken. Deze gecompileerde apps worden gebundeld met Comsol runtime™. Een Comsol runtime bestand werkt zonder gebruik te maken van een Comsol multiphysics of Comsol server™ licentie. De bestanden kunnen vervolgens vrij worden gedistribueerd. ”Specialisten kunnen simulatie-apps maken met de Application Builder, die we enkele jaren geleden hebben uitgebracht. Dit zorgde ervoor dat ingenieurs en wetenschappers het gebruik van simulaties konden uitbreiden naar niet-specialisten. Iets later is de Comsol server uitgebracht, om de apps via een webinterface te verspreiden en te beheren. Met Comsol compiler gaan we nog een stap verder, door specialisten een app te laten compileren in een executable voor onbeperkt gebruik. Dit is een niveau van vrijheid dat de industrie nog nooit eerder heeft gekend”, aldus Svante Littmarck, President en CEO van COMSOL.

Nieuwe Composite Materials Module
“De Composite Materials Module bevat functionaliteiten voor gebruikers die met meerlaagse composietmaterialen (laminaten) werken”, aldus Pawan Soami, Productmanager bij COMSOL. ”Gelamineerde structuren kunnen wel meer dan honderd lagen hebben, en het opzetten van een dergelijke simulatie zonder speciale gereedschappen is omslachtig. Wij bieden dergelijke functionaliteit nu juist wel aan”, vervolgt Soami.
Door de Composite Materials Module te combineren met de nieuwe functionaliteit in de Heat Transfer Module en de AC/DC Module, kunnen gebruikers multifysische analyses, zoals Joule Heating met thermische expansie, ook in laminaten uitvoeren. ”De mogelijkheid om sterkteberekeningen in laminaten te koppelen aan warmteoverdracht en elektromagnetisme, biedt gebruikers unieke mogelijkheden voor multifysisch modelleren”, zegt Nicolas Huc, Productmanager bij COMSOL. Bijvoorbeeld voor het beheersen van de effecten van blikseminslagen op vleugels en windturbinebladen binnen de luchtvaart- en windenergiesector.

COMSOL Multiphysics versie 5.4 wordt geleverd met tal van productiviteitsverbeteringen, zoals de mogelijkheid om meerdere parametersets in een model op te nemen en te gebruiken in parametrische analyses.
Bovendien kunnen gebruikers nu de Model Builder nodes organiseren in groepen, en aangepaste kleurschema’s toewijzen aan geometriemodellen.
Een andere prestatieverbeteringen is het bijgewerkte geheugentoewijzingsschema. Hierdoor worden berekeningen in Windows® 7 en 10 besturingssystemen met meer dan 8 processorkernen veel sneller uitgevoerd.
De AC/DC-module heeft een nieuwe bibliotheek met volledig gebruiksklare geparametriseerde onderdelen, zoals spoelen en magnetische kernen. De CFD-module bevat nu ook “Large Eddy Simulations” (LES). Daarnaast is er nieuwe functionaliteit voor meerfasenstroming.

Geschreven door

Comsol BV

COMSOL is wereldwijd leverancier van simulatiesoftware voor productontwerp en onderzoek bij technische bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten. COMSOL Multiphysics® is een geïntegreerde softwareomgeving voor het modelleren van fysische fenomenen en het... Lees meer